Beograđane zbunio prizor sa Ušća: Gledali kako helikopter spašava čamac, evo šta se zapravo odigravalo na reci
Čamac, Foto: Printscreen/RTS

drama na ušću

Beograđane zbunio prizor sa Ušća: Gledali kako helikopter spašava čamac, evo šta se zapravo odigravalo na reci

Spasavanje sa čamca u pokretu, sinhronizovana akcija pilota i ronilaca

Objavljeno:

Beograđane je zbunila slika koju su mogli da vide kod ušća Save u Dunav - simulaciju spasavanja sa čamca u pokretu. Reč je o redovnoj obuci pripadnika helikopterske i ronilačke jedinice Žandarmerije. Prvi put jedna takva akcija se izvodi u regionu. Ekipa RTS-a bila je deo vežbe.

Spasavanje iz čamca koji se kreće 40 kilometara na čas na svega dvadeset metara iznad površine vode. Da bi tako nešto u urbanoj sredini moglo da se izvede bezbedno potrebna je apsolutna preciznost i sinhronizacija pilota i ronilaca.

Helikopter
Helikopterfoto: Ilustracija, EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

"Moramo da vodimo računa o udaljenosti i kretanju broda. Što se tiče urbanih sredina najveći problem su prepreke koje pored toga što utiču na naše postulate može da se desi da imate vetar koji može da bude kanalisan i da utiče na pomeranje helikoptera", kaže Miloš Milutinović, pilot instruktor Helikopterske jedinice MUP-a Srbije

Iz prve ruke proverili smo šta je potrebno da bi takva akcija bila uspešna. Za ronioce pre svega važno je da je osoba koju spasavaju osigurana odnosno da su svi bezbedni tokom akcije. S obzirom na to da li je reč o osobi koja je povređena ili bez svesti za spasavanje se koristi i drugačija oprema.

Ovo je komplikovano, zahteva savršenu komunikaciju, ronilačka ima odličnu saradnju sa helikopterskom jedinicom i vrlo često izvodimo akcije na ovaj način", rekao je Bojan Škrbić, komandant Ronilačke jedinice Žandarmerije.

Kada se spasavaju životi i roniocima je lakše. Tokom letnje sezone pokušavaju i da upozore na opasnost na rekama i jezerima, traže predmete pod vodom koji su važni za istragu, patroliraju, pružaju borbenu podršku.

"Najteži deo je potera za utopljenicima, neretko posle nekih težih zadataka uključujemo i psihologa kako bi otklonili svaki vid traume, ono što je lepo je što mi svi volimo ronjenje", naveo je ronilac.

Ronioci
Roniocifoto: Ana Paunković

Za rad sa bočnom dizalicom koja je korišćena za ovu vrstu akcije, u Srbiji se obučavaju i piloti zemalja regiona. Zahtev za obuku nedavno su podneli i austrijski piloti. Sve što nauče primenjuju kada je potrebno, tako je bilo i tokom poplava u Kraljevu 2020.

"Mi smo dobro obučeni, ta situacije je bila statična, spasavali smo sa krova kuće pa je to bila jedna od aktivnosti Helikopterske jedinice", rekao je pilot.

Da ima potrebe da nadležni pored reka budu u pripravnosti i dobro obučeni pokazuje i to što su na srpskim rekama tokom prošle godine registrovane tri nautičke nesreće. Ovog leta, početkom jula na Savi se dogodila jedna ali prva sa smrtnim posledicama od 2018. godine.

Bonus video:

00:26

Neverovatan podvodni prizor na Adi Ciganliji: Čačanski ronici usnimili kapitalni primerak ribe Tolstolobik, dugačka preko jednog metra i teška oko 50 kilograma

(Espreso / RTS / Biljana Radulović / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.