Geopolitički zemljotres! Putin i Mask šuruju, sve je upravo isplivalo, pogledajte kako petljaju: Upleten i Si, šok!
Mask, Putin i Si, Foto: sergei bobylev sputnik kremlin pool photo via ap, Alexander Kazakov Sputnik Kremlin Pool Photo via AP, EPA MADE NAGI, EPA MAXIM SHEMETOV

ovo je više nego šokantno

Geopolitički zemljotres! Putin i Mask šuruju, sve je upravo isplivalo, pogledajte kako petljaju: Upleten i Si, šok!

Isplivala strogo čuvana tajna, ovo je do skoro bilo nezamislivo

Objavljeno:

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask od kraja 2022. godine je u redovnom kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, objavio je Volstrit Džornal, prenosi časopis Rolingston.

Kako je navedeno, njihovi razgovori, koje su potvrdili sadašnji i bivši zvaničnici iz SAD, Evrope i Rusije, tiču se ličnih i poslovnih stvari, kao i geopolitičkih pitanja.

Ilon Mask
Ilon Maskfoto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

U članku u kojem se citiraju dve osobe koje su upoznate sa tim pitanjem navedeno je da je Putin u jednom trenutku zatražio od Maska da se suzdrži od aktiviranja satelitske internetske usluge Starlink na Tajvanu, kao uslugu kineskom predsedniku Si Đinpingu.

Mask je ove godine postao ključni pristalica predizborne kampanje republikanskog predsedničkog kandidata SAD-a Donalda Trampa i mogao bi da ima ulogu u Trampovoj administraciji ukoliko pobedi na izborima.

List je preneo da bi Maskov dijalog s Putinom mogao da signalizira moguće ponovno angažovanje Trampa oko pregovora o kritičnim pitanjima, poput rata u Ukrajini.

Si Đinping i Vladimir Putin
Si Đinping i Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Kako je navedeno, takvi kontakti u administraciji trenutnog predsednika Džozefa Bajdena izazivaju zabrinutost za nacionalnu bezbednost s obzirom na Putinovu poziciju kao jednog od glavnih američkih suparnika.

Mask je takođe uspostavio snažne poslovne veze s američkim vojnim i obaveštajnim agencijama, što mu daje uvid u neke od najosetljivijih američkih svemirskih programa, navedeno je.

List navodi da se čini da su Maskovi kontakti s Kremljem strogo čuvana tajna unutar vlade, a nekoliko zvaničnika Bele kuće izjavilo je da nisu znali za njih. Mask nije odgovorio na zahteve za komentar.

Mask dao bogatstvo za promociju Trampa

Mask je oko 44 miliona dolara tokom prve polovine oktobra Odboru za političku akciju "Amerika PAC", za podršku kandidatu republikanaca na predsedničkim izborima Donaldu Trampu, saopštila je Federalna izborna komisija.

Prethodni izveštaj istog tela pokazao je da je Mask Odboru za političku akciju "Amerika PAC", čiji je osnivač i glavni finansijer, dao oko 75 miliona dolara u tri meseca, između jula i septembra, preneo je Rojters.

"Amerika PAC", koji je fokusiran na motivisanje birača na izlazak na izbore u spornim državama koje mogu odlučiti ishod predsedničkih izbora 5. novembra, u kojima približnu poršku imaju Donald Tramp i kandidatkinja demokrata Kamala Haris, saopštio je da je potrošio ukupno više od 47 miliona dolara na kampanju u prvoj polovini oktobra.

Donald Tramp i Ilon Mask
Donald Tramp i Ilon Maskfoto: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Mask je najavio je da će svaki dan do predsedničkih izbora, 5. novembra u nekoj vrsti lutrije dodeljivati biračima po milion dolara, u cilju pojačavanja kampanje za kandidata republikanaca Donalda Trampa.

Trampov izborni štab je odvojeno prijavio da je potrošio više od 88 miliona dolara na oglasima u prvoj polovini meseca.

Bonus video:

20:49

VEČERNJI DNEVNIK 24.10.2024

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.