"Veoma, veoma ozbiljno": Kim Džong je poslao premoćnu vojnu silu u Ukrajinu! Evo šta upravo rade, isplivalo javno!
Kim Džong-un i Vladimir Putin, Foto: EPA YONHAP SOUTH KOREA OUT, Pavel Bednyakov Sputnik Kremlin Pool Photo via AP

nije naivno

"Veoma, veoma ozbiljno": Kim Džong je poslao premoćnu vojnu silu u Ukrajinu! Evo šta upravo rade, isplivalo javno!

Rusija i Severna Koreja su do sada negirale slanje trupa

Objavljeno:

Američki ministar odbrane Lojd Ostin potvrdio je danas da je Severna Koreja poslala vojnike u Rusiju, dok je načelnik obaveštajne službe Južne Koreje rekao da se 3.000 severnokorejskih vojnika nalazi u Rusiji.

Obučavaju se za upotrebu bespilotnih letelica i drugog oružja pre nego što će biti raspoređeni na front.

Ostin je rekao novinarima da će to biti "veoma, veoma ozbiljno pitanje", ako se te trupe uključe u rat u Ukrajini na strani Rusije i da će to imati uticaja u Evropi i Indo-pacifičkom regionu.

Južna Koreja je objavila da je prošle nedelje 1.500 severnokorejskih vojnika poslato u Rusiju, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije rekao da ima obaveštajne podatke da se 10.000 vojnika Severne Koreje sprema da se pridruži ruskim snagama.

Lojd Ostin
Lojd Ostinfoto: Profimedia

SAD i NATO ranije nisu zvanično potvrdili prijavu slanja trupa Severne Koreje, ali su upozorili na opasnost ako je to tačno. Rusija i Severna Koreja su do sada negirale slanje trupa.

Direktor Nacionalne obaveštajne službe (NIS) Južne Koreje Čo Tae-jong rekao je poslanicima da je 1.500 severnokorejskih vojnika ušlo u Rusiju i da je njegova agencija procenila da Severna Koreja ima za cilj da pošalje ukupno 10.000 vojnika u Rusiju do decembra.

NIS je saopštio da je 3.000 severnokorejskih vojnika poslatih u Rusiju podeljeno na više vojnih baza i da su na obuci.

Šef NIS je rekao da ruski instruktori imaju visoko mišljenje o moralu i fizičkoj snazi severnokorejskih vojnika, ali pretpostavljaju da će pretrpeti teške gubitke jer im nedostaje razumevanje modernog ratovanja.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Navodi se da Rusija regrutuje veliki broj prevodilaca da bi im pomogli da se snađu.

NIS je navodno otkrio znake da Severna Koreja premešta na posebne lokacije i izoluje porodice vojnika izabranih da budu poslati u Rusiju.

Šef ukrajinskog vojno-obaveštajnog direktorata Kirilo Budanov rekao je za onlajn vojni list "The War Zone" da će severnokorejske trupe danas stići u rusku oblast Kursk da pomognu ruskim trupama u borbi protiv ukrajinskog upada koji traje od početka avgusta.

Severna Koreja i Rusija, upletene u odvojene konfrontacije sa Zapadom, jačaju saradnju u poslednje dve godine. U junu su potpisali odbrambeni sporazum kojim se od obe zemlje zahteva pružanje hitne vojne pomoći ako bilo koja od njih bude napadnuta.

Bonus video:

04:07

BRZE VESTI 23.10.2024.

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.