Izraelci se dočepali čoveka zbog kog su razorili Bejrut? Od petka ga nema, a kad čujete sa kim mu je oženjen sin...
Hašem Safijedin, Foto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

KONAČNO LIKVIDIRAN?

Izraelci se dočepali čoveka zbog kog su razorili Bejrut? Od petka ga nema, a kad čujete sa kim mu je oženjen sin...

Tri libanska bezbednosna izvora rekli su da spasioci ne mogu da priđu lokaciji u južnom predgrađu glavnog grada Libana, Bejruta, koja je bombardovana u petak jer su se nastavili izraelski vazdušni napadi

Objavljeno:

Hašem Safijedin, koji je trebalo da bude izabran za novog vođu libanske militantne grupe Hezbolah, nedostupan je od petka, rekao je danas libanski bezbednosni izvor za Rojters.

Tri libanska bezbednosna izvora rekli su da spasioci ne mogu da priđu lokaciji u južnom predgrađu glavnog grada Libana, Bejruta, koja je bombardovana u petak jer su se nastavili izraelski vazdušni napadi.

Izvori su naveli da se sumnja da je Safijedin ubijen u napadu na južno predgrađe Libana u petak.

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći u petak u velikom vazdušnom napadu na Bejrut gađala štab obaveštajne službe Hezbolaha.

Njujork tajms i američki portal Aksios objavili su da je meta izraelskog napada na Bejrut bio Hašem Safijedin koji bi trebalo, kako se pretpostavlja, da bude izabran za novog vođu Hezbolaha nakon što je Hasan Nasralah ubijen u izraelskom napadu na Bejrut 27. septembra, preneo je Tajms of Izrael.

Hasan Nasralah
Hasan Nasralahfoto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ko je Hašem Safijedin, mogući novi vođa Hezbolaha?

Hašem Safijedin je Nasralahov rođak i bio je jedan od viših oficira koji nisu bili prisutni na mestu napada gde je ubijeno nekoliko visokih komandanata Hezbolaha.

On je rođen 1964. u Deir Kanoun en-Nahru, selu blizu Tira u južnom Libanu. Studirao je teologiju zajedno sa Hasanom Nasralahom u Nadžafu, u Iraku, i Komu u Iranu. To su dva glavna centra šiitskog verskog obrazovanja.

Pripreman je da nasledi Nasralaha od 1994. godine, kada je pozvan iz Koma u Bejrut da predvodi izvršno veće i nadgleda političke operacije grupe. Prema nekim izveštajima Nasralah je 2008. predložio Safiedina za naslednika, nakon što je saznao za plan Izraela da ga ubije.

Safiedin je do sada bio na čelu izvršnog veća grupe. Njegova porodica uživa veliko poštovanje u šiitskim krugovima i njoj pripada nekoliko teologa i političara. Njegov brat Abdulah je predstavnik Hezbolaha u Iranu, a njegov sin Reda je oženjen ćerkom pokojnog Kasema Sulejmanija, iranskog generala ubijenog u napadu američkog drona 2020. godine.

Safiedin se tokom tri decenije, bavio se mnogim osetljivim dnevnim poslovima unutar grupe, od upravljanja institucijama do nadgledanja finansija i investicija u zemlji i inostranstvu.

Hašem Safijedin
Hašem Safijedinfoto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Kao i Nasralah, Safiedin je poznat po svom javnom i političkom prisustvu, kao i svojim vatrenim i elokventnim govorima. U svojim obraćanjima, on je stalno isticao svoju posvećenost da se suprotstavi i odgovori na „izraelsku agresiju“.

„Ako je naša dužnost, kao što je danas, da budemo na jugu (Libana) i borimo se protiv ovog neprijatelja i nudimo svoje mučenike, spremni smo da žrtvujemo sve, uvereni da će nam Alah dati pobedu kao i 2006.“, rekao je novi lider Hezbolaha u govoru 13. jula.

Američka vlada proglasila je Safiedina teroristom 2017. Sankcije mu je uvela i Saudijska Arabija, zamrzavajući svu imovinu koju drži u zemlji. On se smatra pripadnikom tvrde linije unutar Hezbolaha, koji se zalažu za pojačana vojna dejstva protiv Izraela.

Bonus video:

04:21

SA LIBANOM ĆE BITI GORE NEGO SA GAZOM?! Analitičari upozoravju: Hezbolah je mnogo OPASNIJI do Hamasa, nanosio je poraze IZRAELU

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.