Ovo je čovek zbog kog je razoren Bejrut, Izraelci nikako da ga se dočepaju: Kad čujete sa kim mu je oženjen sin...
Hašem Safijedin, Foto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

VISOKI ZVANIČNIK HEZBOLAHA

Ovo je čovek zbog kog je razoren Bejrut, Izraelci nikako da ga se dočepaju: Kad čujete sa kim mu je oženjen sin...

Hašem Safijedin je Nasralahov rođak i bio je jedan od viših oficira koji nisu bili prisutni na mestu napada gde je ubijeno nekoliko visokih komandanata Hezbolaha

Objavljeno:

Izraelski napadi u Bejrutu kasno uveče u četvrtak i u petak rano ujutru po lokalnom vremenu bili su usmereni visokog zvaničnika Hezbolaha Hašema Safijedina, rekao je izraelski zvaničnik za CNN.

Ko je Hašem Safijedin, mogući novi vođa Hezbolaha?

Hašem Safijedin je Nasralahov rođak i bio je jedan od viših oficira koji nisu bili prisutni na mestu napada gde je ubijeno nekoliko visokih komandanata Hezbolaha.

On je rođen 1964. u Deir Kanoun en-Nahru, selu blizu Tira u južnom Libanu. Studirao je teologiju zajedno sa Hasanom Nasralahom u Nadžafu, u Iraku, i Komu u Iranu. To su dva glavna centra šiitskog verskog obrazovanja.

Pripreman je da nasledi Nasralaha od 1994. godine, kada je pozvan iz Koma u Bejrut da predvodi izvršno veće i nadgleda političke operacije grupe. Prema nekim izveštajima Nasralah je 2008. predložio Safiedina za naslednika, nakon što je saznao za plan Izraela da ga ubije.

Safiedin je do sada bio na čelu izvršnog veća grupe. Njegova porodica uživa veliko poštovanje u šiitskim krugovima i njoj pripada nekoliko teologa i političara. Njegov brat Abdulah je predstavnik Hezbolaha u Iranu, a njegov sin Reda je oženjen ćerkom pokojnog Kasema Sulejmanija, iranskog generala ubijenog u napadu američkog drona 2020. godine.

Safiedin se tokom tri decenije, bavio se mnogim osetljivim dnevnim poslovima unutar grupe, od upravljanja institucijama do nadgledanja finansija i investicija u zemlji i inostranstvu.

Hašem Safijedin
Hašem Safijedinfoto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Kao i Nasralah, Safiedin je poznat po svom javnom i političkom prisustvu, kao i svojim vatrenim i elokventnim govorima. U svojim obraćanjima, on je stalno isticao svoju posvećenost da se suprotstavi i odgovori na „izraelsku agresiju“.

„Ako je naša dužnost, kao što je danas, da budemo na jugu (Libana) i borimo se protiv ovog neprijatelja i nudimo svoje mučenike, spremni smo da žrtvujemo sve, uvereni da će nam Alah dati pobedu kao i 2006.“, rekao je novi lider Hezbolaha u govoru 13. jula.

Američka vlada proglasila je Safiedina teroristom 2017. Sankcije mu je uvela i Saudijska Arabija, zamrzavajući svu imovinu koju drži u zemlji. On se smatra pripadnikom tvrde linije unutar Hezbolaha, koji se zalažu za pojačana vojna dejstva protiv Izraela.

Nasralah ubijen u izraleskom napadu na Bejru

Hasan Nasralah, čovek koji je bio na čelu Hezbolaha pune 32 godine, ubijen je pre nekoliko dana u izraleskom napadu na predgrađe Bejruta.

Hasan Nasralah
Hasan Nasralahfoto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema navodima izraleske vojske, Nasralah je ubijen u ciljanom vazdušnom napadu na centralni štab Hezbolaha koji se nalazio pod zemljom ispod stambenih zgrada u libanskoj prestonici. U saopštenju IDF navodi se da je udar na centralni štab Hezbolaha izveden nakon preciznih obaveštajnih podataka vojske i da je pokrenut dok je „viši komandni lanac“ libanske militantne grupe delovao iz predgrađa Dahije u južnom Bejrutu.

Bonus video:

04:21

SA LIBANOM ĆE BITI GORE NEGO SA GAZOM?! Analitičari upozoravju: Hezbolah je mnogo OPASNIJI do Hamasa, nanosio je poraze IZRAELU

(Espreso/ Nova/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.