"Oduzima vam osećaj sebe samog...": Asanž po prvi put progovorio o patnji u zatvoru, kaže da je zbog ovoga pušten!
Džulijan Asanž, Foto: Profimedia

PRAVDA JE ONEMOGUĆENA?

"Oduzima vam osećaj sebe samog...": Asanž po prvi put progovorio o patnji u zatvoru, kaže da je zbog ovoga pušten!

On je održao svoj prvi govor nakon što je oslobođen iz zatvora

Objavljeno:

Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa rekao je u utorak da je pušten iz zatvora, ne zato što je pravni sistem funkcionisao, već samo zato što je "priznao krivicu za novinarstvo".

On je održao svoj prvi govor nakon što je oslobođen iz zatvora.

Govoreći u Komitetu Saveta Evrope za pravna pitanja i ljudska prava u svom prvom javnom nastupu otkako je oslobođen u junu, Asanž je istakao da je vlada Sjedinjenih Američkih Država „insistirala“ na tome da pristane da ne podnese tužbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Osnivač Vikiliksa kritikovao je SAD zbog „kriminalizacije“ novinarstva i tvrdio da nikada ne bi bio pušten da aktivisti, zvaničnici i mnogi drugi nisu protestovali i govorili u njegovo ime.

Do njegovog govora dolazi nakon što je Savet Evrope objavio izveštaj o njegovom slučaju, koji je zaključio da je Asanž bio politički zatvorenik, pa je pozvalo Veliku Britaniju da istraži je li bio izložen nehumanom postupanju, piše N1.

“Tranzicija iz pritvora u zatvoru maksimalne sigurnosti do govora ovde je velika i duboka, iskustvo izolacije u maloj ćeliji teško je preneti. To vam oduzima osećaj sebe samog”, započeo je.

“Još nisam sasvim sposoban da govorim o onom što sam iskusio, tešku muku da ostanem živ”, dodao je.

“Izolacija je uzela svoj danak i od toga se pokušavam oporaviti. Ozbiljnost situacije me je podstakla da se direktno obratim vama. Prevalio sam dalek put i doslovno i figurativno. Pre rasprave, želim zahvaliti odboru na rezoluciji koja je istaknula da je moje zatvaranje bilo opasan presedan”, poručio je.

Izjavio je da je danas slobodan ne zato sto je sistem radio već zato što je „priznao krivicu“ da je radio novinarski posao.

Pravda za mene je sada onemogućena, kao što je insistirala američka vlada, u pisanoj formi u svom sporazumu o priznanju krivice da ne mogu podneti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava ili čak zahtev Zakona o slobodi informacija zbog onoga što mi je uradila kao rezultat njegovog zahteva za izručenjem. Želim da budem potpuno jasan: danas nisam slobodan jer je sistem funkcionisao. Danas sam slobodan (posle) godina zatvora jer sam se izjasnio krivim za novinarstvo. Izjasnio sam se krivim što sam tražio informacije od izvora. Izjasnio sam se krivim za dobijanje informacija od izvora, i izjasnio sam se krivim što sam obavestio javnost šta je to informacija. Ni za šta drugo nisam priznao krivicu. Nadam se da moje današnje svedočenje može poslužiti da ukaže na slabosti, slabosti postojećih zaštitnih mehanizama i da pomogne onima čiji su slučajevi manje vidljivi, ali su podjednako ranjivi“, ispričao je Asanž.

Džulijan Asanž
Džulijan Asanžfoto: LEON NEAL / AFP / Profimedia

„Nikada ne bih ugledao svetlost dana bez sve ove podrške“

On se zahvalio mnogim ljudima koji su se zalagali za njega, ali dodaje da ti napori „nije trebalo da budu neophodni”:

„Zahvaljujem Odboru za pravna pitanja i ljudska prava što je angažovao renomiranog izvestioca kako bi istražila okolnosti mog pritvora i osude, kao i posledične implikacije po ljudska prava. Međutim, kao i mnogi napori u mom slučaju, bilo da su dolazili od poslanika, predsednika, premijera, pape, zvaničnika UN-a i diplomata, sindikata, pravnih i medicinskih stručnjaka, akademika, aktivista ili građana – nijedan od njih nije trebalo da bude neophodan. Nijedna izjava, rezolucija, izveštaj, film, članak, događaj, prikupljanje sredstava, protest ili pismo tokom poslednjih 14 godina nije trebalo da budu neophodni, ali svi su bili neophodni, jer bez njih nikada ne bih ugledao svetlost dana.”

Bonus video:

02:38

DŽULIJAN ASANŽ JE NA OVIM NIVOIMA UGROZIO SAD Stručnjaci analiziraju: Ovo je jedna farsa, svi znamo kakva će se odluka doneti!

(Espreso/ Nova/ Ivana Kešanski/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.