Zelenski izneo šok tvrdnje o ruskim vojnicima: Kaže da su bili primorani na ovu stvar! Potpuna ludnica je nastala!
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

rat

Zelenski izneo šok tvrdnje o ruskim vojnicima: Kaže da su bili primorani na ovu stvar! Potpuna ludnica je nastala!

Ukrajina, u teškoćama na istoku, pokrenula je veliki napad 6. avgusta na rusku oblast Kursk

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je ofanziva koju je Kijev pokrenuo u ruskom pograničnom regionu Kursk primorala Rusiju da tamo premesti 40.000 vojnika.

Zelenski je u svojoj dnevnoj video poruci rekao da situacija na frontu u Donjeckoj oblasti, u istočnoj Ukrajini, gde je ruska armija poslednjih meseci napredovala do tačke ugrožavanja ukrajinskog grada Pokrovska, veoma zabrinjava, ali je Kijev uspeo da tamo smanji nalet Moskve.

Ukrajina, u teškoćama na istoku, pokrenula je veliki napad 6. avgusta na rusku oblast Kursk i zauzela nekoliko stotina kvadratnih kilometara.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: EPA UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Nadala se da će primorati Moskvu da prerasporedi svoje trupe u Donjecku oblast i tako je uspori, ali ruski vojnici ipak nastavljaju napredovanje u toj oblasti.

Rusija tvrdi da je prošle nedelje povratila nekoliko sela u Kurskoj oblasti od ukrajinskih trupa.

Zelenski i Tramp zajedno?

Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp izjavio je u sredu da će se "verovatno" sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji će sledeće nedelje boraviti u SAD.

Zelenski planira i da se obrati sednici Saveta bezbednosti UN o ratu Rusije u njegovoj zemlji.

"Verovatno, da", odgovorio je Tramp na pitanje novinara da li će se sastati sa ukrajinskim liderom. Zelenski je u avgustu rekao da želi da predstavi mirovni plan predsedniku SAD Džou Bajdenu, Kamali Haris i Trampu.

Tramp i Zelenski nisu razgovarali od bivšeg mandata bivšeg predsednika.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Ukrajinski predsednik je rekao da njegov tzv. "Plan pobede" ima za cilj da donese mir Ukrajini, istovremeno održavajući zemlju jakom i izbegavajući bilo kakav "zamrznuti konflikt" koji je sada okončan posle mnogo konsultacija.

Obećao je da će Bajdenu predstaviti svoj plan, verovatno sledeće nedelje kada bude u SAD.

Svakodnevno izveštavajući o pripremi plana, Zelenski je dao nekoliko nagoveštaja o njegovom sadržaju, ukazujući samo na to da on ima za cilj stvaranje uslova prihvatljivih za Ukrajinu, koja je sada u ratu sa Rusijom više od dve i po godine.

Bajdenova administracija i dalje nije ubeđena da bi Ukrajini trebalo dati ovlašćenje da lansira rakete dugog dometa dublje u Rusiju, a američki zvaničnici kažu da traže detaljnije informacije o tome kako bi Kijev koristio oružje i kako se ono uklapa u širu strategiju rata, objavio je u sredu Asošiejted pres.

Američki zvaničnici rekli su da su tražili od Ukrajine da jasnije navede svoje borbene ciljeve.

Bonus video:

20:18

POPODNEVNI DNEVNIK 19.09.2024.

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.