Pejdžeri izmasakrirali ljude u Libanu, javili su se, potpuna ludnica: Nova eskalacija haosa na Bliskom istoku!
Liban, ilustracija, Foto: YOUTUBE/SCREENSHOT/BBC

novi haos

Pejdžeri izmasakrirali ljude u Libanu, javili su se, potpuna ludnica: Nova eskalacija haosa na Bliskom istoku!

Izraelska vojska je tanije danas saopštila da incidente sa pejdžerima neće komentarisati

Objavljeno: 19:29h

Vlada Libana okrivila je danas Izrael za seriju istovremenih eksplozija pejdžera koja je, prema poslednjim podacima, ubila najmanje devet ljudi i ranila 2.800, prenosi Si-En-En (CNN). Radi se o "kriminalnoj izraelskoj agresiji", rekao je libanski premijer Nadžib Mikati na sastanku sa ministrima.

Prema njegovim rečima, radi se o "ozbiljnom kršenju libanskog suvereniteta i o zločinu po svim aršinima", prenosi državna novinska agencija NNA.

Ministar informisanja Zajad Makari rekao je na konferenciji za novinare u Bejrutu da je libanska vlada kontaktirala Ujedinjene nacije i druge zemlje da bi ih "učinila odgovornim za ovaj zločin koji se nastavlja".

Izraelska vojska je tanije danas saopštila da incidente sa pejdžerima neće komentarisati.

Kako je javio CNN, na meti eksplozija pejdžera bili su pripadnici militantne organizacije Hezbolah koja dejstvuje sa teritorije Libana protiv Izraela, zbog rata koji jevrejska država vodi protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Od eksplozije pejdžera lakše je ranjen ambasador Irana u Libanu Mojtaba Amani.

Hezbolah, ilustracija
Hezbolah, ilustracijafoto: AP Photo/Hadi Mizban

Iran je zemlja koja podržava Hezbolah. Ova organizacija takođe smatra da iza eksplozija pejdžera stoji Izrael.

Zvaničnik Hezbolaha koji je želeo da ostane anoniman rekao je za Asošiejted pres da su se uređaji, koji su novi brend pejdžera a koristi ih ta grupa, prvo zagrejali, a zatim eksplodirali, ubivši najmanje dva njena člana i ranivši druge.

Fotografije i video snimci iz južnih predgrađa Bejruta koji kruže društvenim mrežama i lokalnim medijima prikazuju ljude kako leže na trotoaru sa ranama na rukama ili kod džepova pantalona.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah ranije je upozorio članove grupe da ne nose mobilne telefone, rekavši da bi Izrael mogao da ih koristi za praćenje njihovog kretanja i za izvođenje ciljanih udara.

Državna Nacionalna novinska agencija saopštila je da su bolnice u južnom Libanu, istočnoj dolini Bekaa i južnim predgrađima Bejruta - svim oblastima u kojima je Hezbolah snažno prisutan - pozvale ljude da daju krv svih grupa.

Hezbolah, ilustracija
Hezbolah, ilustracijafoto: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

Ta agencija je izvestila da je u južnim predgrađima Bejruta i drugim oblastima "sistem pejdžera detoniran korišćenjem napredne tehnologije i da je prijavljeno na desetine povređenih“.

Zvaničnik Hezbolaha koji je govorio tražio da ostane anoniman rekao je da su eksplozije rezultat „bezbednosne operacije koja je ciljala te uređaje".

„Neprijatelj (Izrael) stoji iza ovog bezbednosnog incidenta“, rekao je zvaničnik.

On je dodao da su novi pejdžeri koje su nosili pripadnici Hezbolaha imali litijumske baterije koje su očigledno eksplodirale.

Litijumske baterije, kada se pregreju, mogu da se dime, tope, pa čak i da se zapale.

Punjive litijumske baterije se koriste u potrošačkim proizvodima u rasponu od mobilnih telefona i laptopa do električnih automobila.

Bonus video:

31:21

CENTRALNI DNEVNIK 17.09.2024

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.