U Zimbabveu odobren lov 200 slonova kako bi nahranili građane koji su ostali gladni zbog suše
Slonovi, Foto: Facebook printscreen

šta vi mislite?

U Zimbabveu odobren lov 200 slonova kako bi nahranili građane koji su ostali gladni zbog suše

Zimbabve je dom za više od 84.000 slonova što je otprilike duplo više od „kapaciteta od 45.000“, rekla je Faravo

Objavljeno:

Zimbabve je dozvolio masovan lov slonova kako bi nahranio građane koji su ostali gladni zbog najgore suše u poslednjih nekoliko decenija.

Tinaše Faravo, portparolka Uprave za parkove i divlje životinje Zimbabvea, za CNN je rekla da se planira ubijanje 200 slonova, s obzirom da je skoro polovina stanovništva zemlje suočena sa rizikom od akutne gladi.

Ovaj potez je usledio nakon odluke u Namibiji da se ubiju slonovi i druge divlje životinje kako bi se ublažila nestašicu hrane izazvanu dugotrajnom sušom. Odstreli su izazvali kritike od strane aktivista za prava životinja i zaštitnika prirode.

Zimbabve je dom za više od 84.000 slonova što je otprilike duplo više od „kapaciteta od 45.000“, rekla je Faravo.

Slon
foto: Prinscreen/Youtube/Latest Sightings

Ona je za CNN dodala i da će odstrel početi kada nadležni organi završe neophodnu papirologiju.

Vlasti u Namibiji ubiće 83 slona i meso podeliti ljudima ugroženim sušom

Populacija slonova u Zimbabveu je druga po veličini na svetu, a premašuje je samo Bocvana.

Ministar za životnu sredinu Sithembiso Nioni rekao je parlamentarcima prošle nedelje da „Zimbabve ima više slonova nego što nam je potrebno i više slonova nego što naše šume mogu da prime“.

Prenaseljenost slonova „prouzrokuje nedostatak resursa“ za njihov opstanak, što podstiče sukob između ljudi i divljih životinja u zemlji.

„Razgovaramo sa Zim Parksom (Upravom za parkove i divlje životinje Zimbabvea) i nekim zajednicama da uradimo kao što je Namibija uradila kako bismo mogli da prebrojimo slonove, mobilišemo žene da možda osuše meso i zapakuju ga kako bismo osigurali da dođe do nekih zajednice kojima je potreban protein“, rekao je Nioni.

„Kada postoji prenaseljenost divljih životinja u određenom parku, oni će tada tražiti da izađu van parka da potraže druge resurse kao što su voda ili zelenilo. Kada se to dogodi, oni će tada doći u kontakt sa ljudima i sukobi počinju.“

U Namibiji je prošlog meseca odobreno klanje 700 divljih životinja, uključujući slonove, a njihovo meso će biti podeljeno ljudima koji se suočavaju sa nestašicom hrane.

Slon
foto: Prinstcreen / Daily Mail

Više od 150 životinja je već ubijeno, saopštilo je namibijsko Ministarstvo životne sredine, šumarstva i turizma.

Zimbabve i Namibija su samo dve od mnogih zemalja širom južne Afrike koje pate od teške suše izazvane El Ninjoom – prirodnim klimatskim obrascem koji je doveo do vrlo malo padavina u regionu od početka godine. Zemlje su takođe podložne sušama koje su pogoršane klimatskim promenama.

Bonus video:

06:36

Kiša je pala tamo gde nikada nije, sneg je pao delu Amerike Stručnjaci o nesvakidašnjim vremenskim uslovima 2024. godine: Da li nas očekuju obilne padavine?

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.