U Evropi se evakuiše 40.000 ljudi, raste broj mrtvih: Poznato kuda se smrtonosni ciklon Boris sada kreće! (VIDEO)
Ciklon Boris, Foto: EPA/ROMANIAN GENERAL INSPECTORATE FOR EMERGENCY SITUATIONS, ap-photo-petr-david-josek, prinstcreen/x/skynews, prinstcreen/x/@uwz_at, printscreen/x/@volcaholic1

NEMA KRAJA

U Evropi se evakuiše 40.000 ljudi, raste broj mrtvih: Poznato kuda se smrtonosni ciklon Boris sada kreće! (VIDEO)

U poplavama koje su zadesile centralnu i istočnu Europi ima mrtvih i nestalih, u mnogim gradovima naređene su evakuacije stanovništva zbog poplavnih talasa koji se tek očekuju

Objavljeno: 16:55h

Poplave su zahvatile Austriju, Poljsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Mađarsku...

Budimpešta se sprema za vodeni talas, angažovana je i vojska.

Sve o strašnim poplavama sa kojima se Evropa suočava možete pratiti iz časa u čas u LIVE BLOGU Espresa:

Aleksov za TV Prva iz Budimpešte: Situacija gora nego juče, zatvorene dve najveće saobraćajnice

15:30

Oluja Boris stiže u Italiju u četvrtak

"Danas je situacija još gora nego što je juče bila jer je voda stigla do keja, zatvorene su dve najveće saobraćajnice pored Dunava što stvara velike probleme u saobraćaju", rekao je za TV Prva iz Budimpešte Ljubomir Aleksov.

"Ima tri kritične tačke Dunav, među njima je i Budimpešta i ovde se ulažu veliki napordi da se grad zaštiti", dodao je.

Oluja Boris, talas ekstremnog vremena koji je izazvao poplave u Centralnoj i Istočnoj Evropi i odneo najmanje 19 života, trebalo bi da se vrati u Italiju u četvrtak, nakon što je prošla pored Apenina prošlog četvrtka, saopštili su danas italijanski meteorolozi.

Italija je već u stanju uzbune, posebno u regionima Emilija-Romanja i Marće, zbog očekivanih poplava, koje su prethodno pogodile Rumuniju, Poljsku, Češku Republiku i Austriju, rekao je meteorolog Lorenco Tedići, prenela je ANSA.

On je dodao da će "neobično toplo" Jadransko more "napajati" oluje širom Jadransko-Apeninskih planina od četvrtka i tako će se nastaviti do vikenda.

"Očekujemo još ekstremnije vremenske uslove", poručio je Tedići.

14:25

82 vatrogasca i 19 vozila stiglo u Donju Austriju kako bi pomogli pri spašavanju

13:40

Proglašeno stanje uzbune; Sada su oni na udaru

Oluja Boris, talas ekstremnog vremena koji je izazvao poplave u Centralnoj i Istočnoj Evropi i odneo najmanje 19 života, trebalo bi da se vrati u Italiju u četvrtak, nakon što je prošla pored Apenina prošlog četvrtka, saopštili su danas italijanski meteorolozi.

Italija je već u stanju uzbune, posebno u regionima Emilija-Romanja i Marće, zbog očekivanih poplava, koje su prethodno pogodile Rumuniju, Poljsku, Češku Republiku i Austriju, rekao je meteorolog Lorenco Tedići, prenela je ANSA.

On je dodao da će "neobično toplo" Jadransko more "napajati" oluje širom Jadransko-Apeninskih planina od četvrtka i tako će se nastaviti do vikenda.

"Očekujemo još ekstremnije vremenske uslove", poručio je Tedići.

12:19

Potop u Moldaviji

11:55

Horor...

11:53

Crna brojka se i dalje uvećava

Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi povećao se na 18, a volonteri u poljskom gradu Nisi postavili su bedeme kako bi zaštitili grad od vode.

11:19

Peta žrtva poplave u Donjoj Austriji

81-godišnja žena iz Virmla (okrug Tuln) je peta osoba koja je poginula u poplavama u Donjoj Austriji.

Prema rečima glavnog inspektora Johana Baumšlagera, žena je umrla u svojoj poplavljenoj kući.

Telo je jutros pronašla Hitna pomoć. Među poginulima u Austriji su vatrogasac, zatim 70-godišnjak, 80-godišnjak u Hebersdorfu i još uvek neidentifikovan muškarac koji je u ponedeljak posle podne pronađen kako pluta u vodi na kupalištu Klosternojburg.

10:38

U češkom gradu Ostrava 120.000 bez struje

10:38

Snimak sporog pomeranja ciklona Boris

10:37

Boris napustio region, pravi problemi tek dolaze

"HungaroMet" je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je ciklon Boris, koji je danima bio iznad Mađarske, napustio region i krenuo na jugozapad. Dodali su da se značajnije padavine više ne očekuju.

Kako je navedeno, najviše padavina palo je u Austriji i Češkoj, gde je količina kiše premašila 200 milimetara, ali je dosta kiše palo i u Slovačkoj i Hrvatskoj. U Mađarskoj je najviše kiše palo u okolini Šoprona i Mošonmađarovara, gde je količina padavina prelazila 100-150 milimetara.

10:33

Još uvek postoje problemi u saobraćaju

10:32

Bečki okrug pod vodom

10:31

Austrija, haotično stanje

10:31

Radarski snimak ciklona

08:41

Mađarski ministar odbrane: Na odbrani od poplava angažovano 1.400 vojnika

Mađarski ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnički izjavio je danas da je 1.400 vojnika angažovano na odbrani od poplava.

On je naveo da nacionalna garda danonoćno dežura na najugroženijim mestima duž obala i dodao da su na raspolaganju i amfibijska vozila PTSZ-M i helikopteri H145M za zaštitu od plimnog talasa kakav nije viđen od 2013. godine, prenosi portal index.hu.

Salaj-Bobrovnički je dodao da će od sutra u zaštiti od poplava učestvovati i rezervisti.

08:40

Većina vode koja otiče iz Slovačke, Poljske i Rumunije neće ići ka Srbiji

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je danas da "većina vode koja otiče iz Slovačke, Poljske i Rumunije", koje su pogođene katastrofalnim poplavama koje je izazvao ciklon "Boris", neće ići ka Srbiji, ali da je najveća pažnja usmerena na Dunav, iako se ne očekuje da će biti pređena granica vanredne odbrane od poplava.

Čaušić je za RTS rekao da je vodostaj Dunava kod Bezdana, u odnosu na jučerašnji dan, porastao za jedan metar.

On je kazao da se ne očekuju problemi ni kod Šapca, na Savi.

"Može eventualno doći do izlivanja Dunava u delu naselja Kamenjar u Novom Sadu, to su bukvalno vikendice koje se nalaze u toku reke", kazao je Čaušić.

Dodao je da nije bilo nikakvih problema sa izlivanjem vodotokova u Srbiji tokom prethodnih nekoliko dana intenzivnih padavina, jer su korita reka zbog dugotrajne suše, skoro presušila ili su sa smanjenim vodostajem.

08:26

Dramatično u Beču, reka "divlja"

08:23

U Donjoj Austriji situacija i dalje teška, evakuisano sedam gradova

Iako su jake kiše koje je proteklih dana doneo ciklon Boris u Austriji tokom noći uglavnom prestale, situacija sa poplavama i dalje je teška, a u pokrajini Donja Austrija, koja je najteže pogođena, evakuisano je sedam gradova u oblasti Tulnerfeld.

Crveni krst je postavio sklonište za hitne slučajeve na sajmu u gradu Tuln, koje može da primi do 1.000 ljudi, prenosi bečki Kurir.

Nakon što je u poslednjih nekoliko dana u Donjoj Austriji palo pet do šest puta više od uobičajene količine mesečnih padavina, kiša je prestala, a prema najavama meteorologa, od danas do vikenda ne očekuju se velike količine padavina.

Hitne službe su, međutim, i dalje konstantno angažovane, posebno u Donjoj Austriji, gde su u poplavama proteklih dana stradale četiri osobe.

08:23

Rastu vodostaji reka u Hrvatskoj, vrhunac talasa za 7 do 10 dana

Rastu vodostaji reka u Hrvatskoj, a idućih dana očekuje se dolazak novog vodenog talasa i rast vodostaja Mure, Drave i Dunava.

Vrhunac vodenog talas očekuje za sedam do deset dana, a vodostaj Dunava bi mogao da bude izuzetno visok i uz njega se koncentriše odbrana od poplava, prenosi HRT.

"Vrh vodnog talasa na izlaznom profilu iz Mađarske bi trebao da bude u ponedeljak, 23. septembra, znači onda bi verovatno dan posle došao na područje Hrvatske. Očekujemo da će vodostaj biti na vodomeru Batina na nivou 700 centimetara", izjavio je načelnik Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda Mario Spajić.

Kako navodi HRT, prvo na udaru je vikend-naselje Zeleni otok kod Batine, u nebranjenom području, čiji se stanovnici pripremaju i na više vodostaje od prognoziranih.

07:38

Ambasador Srbije u Poljskoj: Najugroženiji grad Vroclav, vrh poplavnog talasa u četvrtak i petak

Ambasador Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić u Poljskoj rekao je jutros za TV Prva da se Poljska bori svim silama da zaštiti stanovništvo i da se pik poplavnog talasa očekuje u četvrtak ili petak, a najugroženiji je grad Vroclav.

"Poljska je velika zemlja i zaista mi u Varšavi skoro da nismo odetili oluju koja je zahvatila severozapad zemlje. Proglašeno je stanje prirodne katastrofe, vlada čini sve da zaštiti građane.

"Najugroženiji je grad Vroclav, ali za sada se vrh poplavnog talasa očekuje u četvrtak, oni se nadaju da će uspeti da zaštite grad. Činjenica je da je ova zemlja dobro organizovana i da se radi na zaštiti. Mere su već na snazi za ugroženo stanovništvo. U nekim manjim mestima će morati da prođu godine dok butu oporavljena", dodao je Košutić.

07:20

U Budimpešti vanredno; Orban otkazao sve obaveze

U Mađarskoj su upozorenja na snazi duž 500 kilometara Dunava. Reka naraste za oko metar svaka 24 sata, a lokalne vlasti u Budimpešti podelile su milion vreća peska stanovnicima radi zaštite od poplava.

Svi vozovi između Budimpešte i Beča su otkazani. Podsećamo, premijer Viktor Orban je na mreži Iks rekao da je odložio sve svoje međunarodne obaveze "zbog ekstremnih vremenskih uslova i poplava u Mađarskoj".

07:19

Beč

07:19

Poljska

Gradonačelnik Nise pozvao stanovnike na evakuaciju zbog poplava

Gradonačelnik grada Nisa u Poljskoj, Kordijan Kolbjarc zatražio je od svih 44.000 stanovnika da se evakuišu zbog poplava.

"Molim vas da se evakuišete jer poplavni talas može biti visok nekoliko metara. To znači da će ceo grad biti poplavljen", rekao je Kolbjarc, a prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Dva vojna helikoptera stigla su sinoć u Nisu kako bi pomogli da se sanira nasip reke Nisa Klodska koji je oštećen.

Na mesto oštećenja nasipa stavljane su velike vreće, prenosi poljska agencija PAP.

U nekim delovima Poljske nivoi reka opadaju, saopštili su lokalni zvaničnici.

Gradonačelnik grada Klodzko, Mihal Pisko, izjavio je da se voda povukla i da je to pokazatelj da je najgore prošlo.

07:17

Jezivo upozorenje: Poplavni talas može biti visok nekoliko metara, ceo grad će biti poplavljen

Poljski grad Nisa evakuiše 40.000 ljudi, a gradonačelnik je upozorio:

"Molim vas, evakuišite svoje stvari, sebe, svoje voljene. Treba odmah otići na više spratove zgrade jer talas može biti visok nekoliko metara. To znači da će ceo grad biti poplavljen."

Bonus video:

04:27

U 17 ČASOVA STIŽE VIŠEĆELIJSKA OLUJA! Ristić: Očekujte urbane poplave, ova pojava dolazi kroz BEČKA VRATA, a zatim sledi PAKAO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.