Nakon Austrije, Češke, Rumunije... Budimpešta se priprema za “poplavu decenije”! (FOTO)
Ciklon "Boris", Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

stiže havarija

Nakon Austrije, Češke, Rumunije... Budimpešta se priprema za “poplavu decenije”! (FOTO)

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj karačoni izjavio je da Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji

Objavljeno:

Broj poginulih u poplavama u centralnoj Evropi popeo se na osam, pošto su hiljade ljudi evakuisane iz svojih domova u Poljskoj, Češkoj, Austriji i Rumuniji.

Ciklon Boris doneo je obilne kiše od Austrije do Rumunije, što je dovelo do najgorih poplava u skoro tri decenije u teško pogođenim područjima Češke i Poljske. Na nogama je i Mađarska, a u Budimpešti je od ponoći na snazi najviši nivo pripravnosti za obranu od poplava duž cele obale Dunava. Prema najavama, poplavni talas se očekuje u narednim danima.

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj karačoni izjavio je da Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji.

Zbog ogromnog rasta vodostaja Dunava usled obilnih padavina prethodnih dana, Budimpešta se ozbiljno priprema za moguće poplave. Pošto je ciklon Boris doneo olujne kiše i katastrofalne poplave u delove Europe, vlasti Budimpešte ništa ne prepuštaju slučaju.

Načelnik Glavne uprave za vode objavio je saopštenje u kojemu se stanovništvu daju uputstva kako da postupaju i kome da se obrate u slučaju poplava.

Od 20 sati zatvaraju se donje obale Budima i Pešte. Parkirani automobili moraju biti uklonjeni do popodneva, a u protivnom će biti odvezeni.

Od utorka u zaštićeno područje Margit-sigeta moći će da uđu samo vozila koja učestvuju u odbrani, a pešački saobraćaj će biti ograničen. Očekuju se saobraćajna ograničenja u trećem okrugu, gde se gradi odbrambena linija visoka četiri metra.

U ovom trenutku, kako piše mađarski portal Telex, angažovano je 350 vojnika, koji rade na tome da ne dođe do katastrofe.

Firme i ustanove u Budimpešti su već započele radove na zaštiti od poplava, objasnio je gradonačelnik Budimpešte.

„Budimpešti se približava najveća poplava decenije“, najavio je on.

Bonus video:

05:12

SRBIJA IH NE OSTAVLJA NA MILOST I NEMILOST! Evo šta sve nove mere donose Srbima na KiM: Ni jedna srpska kuća neće ostati bez neke vrste pomoći!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.