"Gori prilično dobro": Iz zvanične Moskve ponovo udaraju! "Spremni smo da..."
Moskva, ilustracija, Foto: AP Photo Pavel Bednyakov

otkriven plan

"Gori prilično dobro": Iz zvanične Moskve ponovo udaraju! "Spremni smo da..."

U ukrajinskom sukobu došlo je do značajne promene u savremenom ratovanju

Objavljeno:

Prijatelji Rusije mogu imati koristi od njenog iskustva u suočavanju sa zapadnim oružjem u ukrajinskom sukobu, rekao je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Zapadne zemlje su dostavile Kijevu ogromnu količinu oružja koje, uprkos izvikanim sposobnostima "gori prilično dobro na bojnom polju, bez šanse za popravku", rekao je Fomin publici na bezbednosnom forumu u Sjanšanu u Pekingu u petak.

- Stekli smo znanje u poražavanju raznih zapadnih sistema naoružanja i korišćenju modernih taktika i spremni smo da to iskustvo podelimo sa našim partnerima - dodao je on.

U ukrajinskom sukobu došlo je do značajne promene u savremenom ratovanju, uključujući upotrebu dronova, komunikacionih i elektronskih protivmera, rekao je ministar prisutnima. Uloga tenkova i zahtevi za njihovu zaštitu ponovo su procenjeni, a protivartiljerijske operacije dobile su novu dimenziju, rekao je Fomin.

Rat u Ukrajini, ilustracija
Rat u Ukrajini, ilustracijafoto: Dmytro Sheremeta / Alamy / Alamy / Profimedia

Zapadni donatori naoružanja obezbeđuju ukrajinskoj vojsci sve sofisticiranije oružje, a borbeni avioni F-16 postali su najnoviji dodatak kijevskom inventaru prošlog meseca.

Zapadni mediji su imali velika očekivanja od prošlogodišnje "kontraofanzive" Kijeva, za koju su zapadni donatori poslali desetine glavnih borbenih tenkova. Višemesečna operacija nije rezultirala značajnim teritorijalnim dobitkom, pošto su se ruske odbrambene linije pokazale previše jakim za ukrajinske snage. Kijev je optužio Zapad za nedovoljnu pomoć pravdajući se za slabe rezultate.

Moskva, koja smatra da je sukob u Ukrajini posrednički rat koji predvode SAD protiv Rusije, organizovala je izložbu zaplenjene vojne opreme NATO-a. Rusko Ministarstvo odbrane redovno prikazuje uspešne udare protiv zapadnog naoružanja u kontekstu sukoba u Ukrajini.

Prema Oriksu, analitičkom centru otvorenog koda, Kijev je izgubio najmanje 14 tenkova M1A1 Abrams, 103 borbena vozila pešadije M2A2 Bredli, 141 oklopni transporter M113, 97 haubica M777A2 i stotine komada drugog teškog naoružanja.

Bonus video:

20:09

POPODNEVNI DNEVINK 13.09.2024

(Espreso/24sedam/Vladimir Tanacković/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.