Kakva je atmosfera u Americi nakon ključne debate između Kamale i Trampa? Evo šta kažu birači, biće "čupavo"
Debata, Foto: Allison Bailey / AFP / Profimedia

debata

Kakva je atmosfera u Americi nakon ključne debate između Kamale i Trampa? Evo šta kažu birači, biće "čupavo"

Kandidati su ušli u debatu u duboko polarizovanoj zemlji, stoga će trka verovatno ostati tesna

Objavljeno:

Debata Donalda Trampa i Kamale Haris ogolila je stanje u kom se nalaze kampanje predsedničkih kandidata republikanaca i demokrata u Americi. Nastup Harisove, koja je više puta uspela da izbaci Trampa iz ravnoteže, bio je daleko nadmoćniji od onoga što je prikazao bivši predsednik Amerike. Neodlučni birači iz Pensilvanije koji su učestvovali u anketi CNN-a neposredno nakon debate otkrili su da je Harisova na njih ostavila bolji utisak, a upravo neodlučni birači iz nekoliko ključnih država mogu da odrede pobednika izbora.

Ova debata donela je demokratama preokret kom su se nadali kada je Kamala Haris zamenila Džozefa Bajdena.

Kandidati su ušli u debatu u duboko polarizovanoj zemlji, stoga će trka verovatno ostati tesna. Ali birači su prvi put videli kako se Harisova sukobila sa Trampom. Čini se da je ona ostvarila više od planiranog tokom ovog nastupa.

Skoro dva sata trajala je rasprava oko pristupa abortusu, migranata i ratova u Gazi i Ukrajini. Ostalo je samo nekoliko nedelja do predsedničkih izbora u SAD, a kandidati se bore da pridobiju birače koji ostaju neodlučni.

BBC je razgovarao sa šest birača koji smatraju da je debata ključna za odluku o tome koga će podržati u novembru.

Pobednika izbora odrediće neodlučni birači

Vanesa (33) je razmišljala da podrži Trampa pre nego što je debata počela i još ga podržava, ali je impresionirana nastupom Kamale Haris.

-Ne mislim da je debata promenila moje mišljenje o glasanju za Trampa, ali definitivno se manje plašim ako Harisova pobedi, jer mislim da ona može da se nosi sa pritiskom i da dobro debatuje. Sada mi se ona više sviđa. Izgubila sam mnogo vere u Demokratsku stranku kada su nam rekli da je Džo Bajden dobro, a onda se ispostavilo da nije, pa je teško verovati toj istoj administraciji u budućnosti. Ne želim da glasam za Trampa, ali ne volim ovu sadašnju administraciju - rekla je ona.

Sa druge strane, Džeremi (26) ne voli Trampa i nije glasao za demokrate 2016. ili 2020. godine, ali posle debate kaže da će glasati za Kamalu Haris.

-Ovo je prvi put da sam se osećao uplašeno zbog mogućnosti drugog Trampovog mandata. Njegovi odgovori o migrantima koji jedu pse, strah od Trećeg svetskog rata..Svaki put kada je progovorio, bilo je zastrašujuće do nivoa koji ranije nisam osetio. Ja ne volim Kamalu, ali ona ne predstavlja egzistencijalnu pretnju Americi kao on - kaže Džeremi.

Trejsi (65) je gledala debatu, ali ostaje neodlučna oko pitanja za koga će glasati.

Debata Tramp Kamala Haris
Debata Tramp Kamala Harisfoto: Tayfun Coskun / AFP / Profimedia

-Mislim da oba kandidata govore prilično dobro, ali je Kamala bolje odgovarala na pitanja od Trampa. Nisam znala ništa o njoj, pa sam u suštini tražila da kreiram mišljenje. Tako da sam bila prilično zadovoljna onim što je imala da kaže. Ne verujem Trampu. Mislim da on ne želi da vodi državu, mislim da želi da poseduje državu - poručuje Trejsi.

Vilijam (31) misli da je debata prenela jasnu sliku o oba kandidata, ali kaže da naginje prema glasanju za Kamalu Haris.

-Tramp je stvarno bio na sve strane. Bio je namamljen na mnoga pitanja na koja je trebalo da odgovori savršeno, poput migracije i abortusa, ali je bio zatečen. Osećao sam da je Kamala bila mnogo spremnija za ovo od Donalda Trampa. Ja lično želim da je vidim u više intervjua jedan na jedan nakon ovoga, ovo je prvi put da je vidim bez Tima Volza i po mom mišljenju je dobro prošla. Da je više vremena provodila sa narodom, razgovarala sa ljudima jedan na jedan, u tom trenutku bi dobila moj glas - kaže Vilijam.

Rohan (29) ostaje neodlučan, ali nakon debate kaže da je 51 odsto za Harisovu i 49 odsto za Trampa.

-Debata je veoma malo promenila moju perspektivu o Trampu. Ovo je više bila proba za Kamalu Haris, kako bi samo na neki način video ko je ona, kakvi su joj stavovi. Prilično je naljutila Trampa. Želeo sam da bude malo ličnija, malo prirodnija - objašnjava Rohan.

Čens (19) nije bio impresioniran debatnim nastupima i ostaje neodlučan.

-Nisam video da se o temama detaljno raspravlja, uglavnom su kandidati razgovarali jedni sa drugima. Bio sam razočaran, zaista. Ja sam lično želeo da se detaljnije bave svojom politikom, umesto da napadaju drugu osobu zbog nečega u vezi sa njihovom politikom. Ja lično nisam obožavatelj njih dvoje, ali da biram, verovatno bih izabrao Kamalu Haris - kaže Čens.

Da su neodlučni birači ključna karika na ovim izborima, pokazuju i podaci CNN-a koji su prikupljeni neposredno nakon debate.

Birači iz Pensilvanije: Kamala je pobedila u debati

Većina birača iz Pensilvanije koji su učestvovali u fokus grupi CNN-a kažu da misle da je potpredsednica Kamala Haris pobedila na predsedničkoj debati.

Grupu je činilo 13 birača koji pre rasprave još nisu doneli odluku za koga će glasati. Osam glasača je reklo da je Harisova pobedila u obračunu.

Jedna učesnica grupe je rekla da misli da je Kamala Haris „optimističnija“ i „iskazuje više poštovanja“, kao i da je uspela efikasnije da opiše svoje planove.

Jedan kritičan trenutak debate na koji su birači u Americi reagovali je onaj kada su Tramp i Harisova raspravljali o pravima na abortus. Jedan glasač je pozitivno reagovao na odgovor Kamale Haris.

Drugi glasač je rekao da, iako se ne slaže sa stavom Harisove o abortusu, misli da je „lepo videti strast i uverljivost".

Šta čeka Ameriku nakon debate

Čini se da Amerika tek sada klizi u predizborni haos. Kamala Haris je uspela da ostvari određeni uzlet kada je zamenika Džozefa Bajdena i postala novo lice u kampanji.

Od tada je mahom sve bilo poznato - i ona i Tramp formirali su jaku bazu birača. Međutim, debata je donela nova pitanja, ali i novu energiju.

Kamala Haris uspela je da sebe predstavi biračima koji su o njoj znali samo šture informacije, imajući u vidu da je od početka kampanje dala samo jedan intervju.

Time je uspela da se približi neodlučnim biračima, a ono što ih je "kupilo" je njena energija kojom je branila stavove.

Tramp je, sa druge strane, u problemu. Harisova ulazi u poslednju fazu kampanje sa zamahom iz debate, dok je on ostvario primetno loš učinak.

Nije uspeo da odbrani svoje stavove, često se nervirao i delovalo je kao da je tu samo da bi prikazao Harisovu kao lošeg kandidata. A birači koji to žele, već su na njegovoj strani.

Tramp nije učinio ništa da pridobije neodlučne, stoga u poslednje nedelje kampanje ulazi sa zaostatkom.

Bonus video:

06:21

KAMALA POBEDILA U SVIM KLJUČNIM TEMAMA! Jelača uživo iz Njujorka otkriva: Tramp nije uspeo da privuče neopredeljene birače

(Espreso/ Blic/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.