"Klepiće" vas po džepu ako vozite sporo: Na ovom putu ne možete voziti manje od 120 km/h
Abu Dabi, Foto: Sophie James / Alamy / Alamy / Profimedia

kazna za spore vozače

"Klepiće" vas po džepu ako vozite sporo: Na ovom putu ne možete voziti manje od 120 km/h

Vozači koji voze sporije od utvrđenog ograničenja dobijaju kaznu od oko 100 evra

Objavljeno:

Vozači u Srbiji su navikli da na auto-putevima važe jasna ograničenja brzine – minimalna dozvoljena brzina je 50 km/h, dok maksimalna iznosi 130 km/h.

Međutim, na nekim autoputevima u svetu pravila su daleko stroža, pa vozači mogu biti kažnjeni i za vožnju ispod određenog minimuma koji srpskim vozačima zvuči kao san. Jedan od najpoznatijih takvih puteva je Auto-put "Šeik Muhamed bin Rašed", koji povezuje Abu Dabi i Dubai, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na ovom auto-putu minimalna brzina iznosi čak 120 km/h, a kazna za vožnju ispod ovog ograničenja je neizbežna.

Stroga pravila brzine

Autoput "Šeik Muhamed bin Rašed", dug oko 200 kilometara, predstavlja ključnu saobraćajnu vezu između dva najveća emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Abu Dabija i Dubaija.

Na ovom modernom auto-putu, vozači su u obavezi da se kreću između minimalne brzine od 120 km/h i maksimalne brzine od 140 km/h. Vožnja ispod 120 km/h donosi kaznu od 400 dirhama (oko 100 evra), što znači da svako ko se opusti i uspori može dobiti kaznu samo zbog vožnje 1 km/h ispod dozvoljenog. Kazne za prekoračenje maksimalne brzine pak mogu iznositi između 75 evra (300 dirhama) i 735 evra (3.000 dirhama), zavisno od težine prekršaja.

Abu Dabi
Abu Dabifoto: Zorana Jevtić

Impozantna infrastruktura

Ovaj šestotraki auto-put nije samo tehnološki impresivan, već i ekonomski značajan za region. Izgrađen uz trošak od oko 2,1 milijardu dolara, omogućava brzo i efikasno putovanje između emirata. Vozači moraju biti pažljivi i pridržavati se striktnih pravila o brzini kako bi izbegli kazne, jer odstupanje od minimalne ili maksimalne brzine ne prolazi nezapaženo.

Bonus video:

02:00

BOŽOVIĆ: Dozvoljena brzina od do naplatne rampe u Beogradu iznosi 80 km/h, to nije AUTO-PUT

(Espreso/ 24sedam/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.