Priroda udarila, ima mrtvih: Strašno nevreme odnelo živote, vetar kidao sve pred sobom!
tajfun, Foto: Profimedia

katastrofa u vijetnamu

Priroda udarila, ima mrtvih: Strašno nevreme odnelo živote, vetar kidao sve pred sobom!

Tajfun je izazvao nestanke struje u velikim delovima provincija Kvang Nin i Taj Bin na severu Vijetnama

Objavljeno:

Vlada Vijetnama je danas saopštila da je tokom tajfuna Jagi koji je pogodio severne delove te zemlje poginulo barem četvoro ljudi i povređeno 78.

Jagi kojeg su vijetnamski meteorolozi opisali kao "jedan od najjačih tajfuna u poslednjih deset godina", stigao je do Vijetnama iz kineske pokrajine Hainang de su poginule tri osobe, a skoro stotinu je povređeno.Tajfun je pogodio na vijetnamske priobalne provincije Kvang Nin i Hajfong uz vetar brzine do 150 kilometara na čas i obarao drveće, te je od jednog poginula žena u glavnom gradu prestonici Hanoju, javili su mediji.

Brodovi ne plove, a u gradu Haifong koji je industrijski centar, poremećen je rad fabrika, uključujući proizvođača električnih vozila VinFast i dobavljača Epla Pegatron.

Tajfun je takođe izazvao nestanke struje u velikim delovima provincija Kvang Nin i Taj Bin na severu Vijetnama.

Tajfun/ ilustracija
Tajfun/ ilustracijafoto: Printscreen/Youtube/AP

Vlada je ranije izdala nekoliko upozorenja, a oni koji su mogli biti ugroženi poplavama ili odronima su evakuisani. Četiri aerodroma su zatvorena, uključujući Hanoi i Haifong.

Vlasti su orezivale drveće u Hanoju da bi bilo manje podložno padanju, ali su vetar i kiša ipak srušili nekoliko.

Bendžamin Horton, direktor Opservatorije Zemlje u Singapuru, rekao je da oluje poput tajfuna Jagi "postaju sve jače zbog klimatskih promena, pre svega zato što toplije okeanske vode obezbeđuju više energije za podsticanje oluja, što dovodi do povećanja brzine vetra i obilnijih padavina".

Horton je rekao da su zaštita prirodnih sistema u rasponu od koralnih grebena do reka uz izgradnju struktura koje su otpornije na jake vetrove i leteće krhotine i poboljšanje infrastrukture, mere koje bi mogle pomoći zemljama da se bolje nose sa jakim tajfunima.

Bonus video:

00:35

Tajfun Gaemi

(Espreso/ Beta/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.