Američki saveznik i jedna od najvećih svetskih sila podnela zahtev: NATO zemlja ulazi u BRIKS, prst u oko Zapadu!
BRIKS, ilustracija, Foto: Profimedia

velika odluka

Američki saveznik i jedna od najvećih svetskih sila podnela zahtev: NATO zemlja ulazi u BRIKS, prst u oko Zapadu!

Turska je u pregovorima o pridruživanju EU od 2005. godine, ali je naišla na niz zastoja

Objavljeno:

Turska je formalno zatražila da se pridruži grupi zemalja BRIKS kako bi ojačala svoj globalni uticaj i proširila odnose i sa drugim zemljama mimo tradicionalnih zapadnih saveznika, prenosi Blumberg.

Prema navodima izvora koji je tražio da ostane anoniman vlada turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana smatra da se ;da se geopolitičko težište pomera od razvijenih ekonomija ka drugim globalnim regionima.

Novi diplomatski iskorak Turske odražava njene težnje da neguje veze sa svim stranama u multipolarnom svetu, dok i dalje ispunjava svoje obaveze kao ključna članica NATO saveza.

Turska veruje da bi pridruživanje BRIKS moglo pomoći zemlji da unapredi ekonomsku saradnju sa Rusijom i Kinom i da postane trgovački most između EU i Azije, kao i da bude čvorište za izvoz gasa iz Rusije i Centralne Azije.

Kako navodi Blumberg, odluka Turske da pristupi BIRKS-u delimično dolazi nakon izvesnog zahlađenja u odnosima sa Zapadom, do kojeg je došlo nakon što je Turska odlučila da ostane u dobrim odnosima s Rusijom.

Erdoganova vlada dugo je optuživala Zapad da sprečava težnje Turske za samostalnom odbrambenom industrijom i jakom ekonomijom.On je izrazio interesovanje za pridruživanje Šangajskoj organizaciji za saradnju, koju su osnovale Rusija i Kina kao rival NATO.

Redžeš Tajip Erdogan
Redžeš Tajip Erdoganfoto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Turska je u pregovorima o pridruživanju EU od 2005. godine, ali je naišla na niz zastoja, uključujući ono što EU opisuje kao loše stanje domokratije i sloboda u toj zemlji.

BRIKS koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, uključuje neke od najvećih ekonomija u usponu. Početkom ove godine dobila je četiri nova člana kada su joj se pridružili Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija i Egipat. Saudijska Arabija je pozvana da se pridruži, iako to ona tek treba da učini.

O daljem proširenju grupe moglo bi se razgovarati tokom samita u Kazanju, u Rusiji, od 22. do 24. oktobra. Malezija, Tajland i bliski saveznik Turske, Azerbejdžan su među zemljama koje žele da se pridruže.

BRIKS sebe predstavlja kao alternativu onome što njegove članice vide kao institucije u kojima dominira Zapad, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond. Nove članice mogu potencijalno dobiti pristup finansiranju preko BRIKS razvojne banke, kao i da prošire svoje političke i trgovinske odnose.

Bonus video:

00:34

KURIR NA SAMITU NATO U VAŠINGTONU! Henri Tugendat: Širenje BRIKS-a doneće više problema, teško je reći da li će biti OZBILNJA SILA

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.