Ko je ovde lud? Mesečna kirija za ovaj stan iznosi 116.000 dinara: Sve bi bilo u redu da nije manji od 10 kvadrata!
Mikro stan, ilustracija, Foto: Printscreen/tiktok/skye_nycrealty, AP PhotoTed Shaffrey

mikro stan

Ko je ovde lud? Mesečna kirija za ovaj stan iznosi 116.000 dinara: Sve bi bilo u redu da nije manji od 10 kvadrata!

Šta možete da očekujete u ovako malom prostoru i da li toliko vredi?

Objavljeno: 12:24h

Živeti u srcu Menhetna, a da pritom ne bankrotira, moguć je za one koji nemaju problema da žive u malim stanovima.

Tako, na primer, u Ist Vilidžu, jednoj od najpopularnijih lokacija u centru Njujorka, trenutno je dostupan za iznajmljivanje mikro stan, u koji je agent za nekretnine @skie_nicrentals „odveo“ pratioce na svom TikTok-u.

Video je počela sa ulice, kako bi prikazala konkretnu lokaciju ovog stana, a nakon što je otključala i otvorila ulazna vrata, pratioci su imali šta da vide.

Mikro stan u njenoj ponudi manji je od deset kvadrata, a ima samo okvir kreveta na sprat, frižider, mikrotalasnu rernu, malu sudoperu i lavabo iznad kojeg se nalazi ogledalo.

Ima i nekoliko otvorenih polica, nema ormana, nema šporet, ali bar ima jedan prozor. Korisnicima nije trebalo dugo da se zapitaju gde da vrše nuždu i tuširanje, a odgovor je – u zajedničkom toaletu i kupatilu u hodniku, za koji agent tvrdi da se svakodnevno čisti, tako da nema problema sa deljenjem.

Sve ovo ne bi bilo toliko neobično da cena za tako malu prostoriju nije „astronomska”. Zakupnina za ovaj stan iznosi 1.100 dolara (116.000 dinara) mesečno, a iako se ljudi u komentarima uglavnom slažu da ovako nešto ne bi trebalo da pređe nekoliko stotina dolara mesečno, cena možda nije sasvim nerazumna s obzirom na lokaciju. Prema izveštaju zumper.com, prosečna mesečna kirija na Menhetnu trenutno iznosi 3.395 dolara.

Kako kirije nastavljaju da rastu u gradovima poput Njujorka, mikro stanovi postaju sve češći. Ovaj koncept se 2016. godine „proširio” izgradnjom stanova od 24 kvadrata koji su trebalo da reše tadašnju stambenu krizu, ali i Njujork ima dužu istoriju mikro stanova, od svojevrsnih hotela sa jednom sobom, u kojima su mnogi živeli, preovladavali su sve do sredine 20. veka, prenosi Jutarnji.hr.

Bonus video:

47:26

REDAKCIJA 02.09.2024. 3. DEO

(Espreso/Jutarnji.hr/N1/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.