Cene u Nemačkoj podivljale: Puter bi mogao da bude skuplji nego ikada i šta se to dešava sa kravama?
Krave, ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

ekonomija

Cene u Nemačkoj podivljale: Puter bi mogao da bude skuplji nego ikada i šta se to dešava sa kravama?

Prema mišljenju stručnjaka, sada je verovatno da će ove jeseni doći do daljeg poskupljenja i da će stari rekord biti premašen najkasnije do oktobra

Objavljeno:

U Nemačkoj bi puter uskoro mogao da bude skuplji nego ikada ranije. Prema pisanju nemačkih medija, sve je manje krava i poljoprivrednih preduzeća širom zemlje.

Ostale namirnice takođe poskupljuju – dok ukupna stopa inflacije opada, cene putera bi na jesen mogle da porastu na novi rekordni nivo, piše Feniks-magazin. Ovo prenose nemački mediji.

Cena pakovanja putera od 250 grama u Nemačkoj stalno raste već godinu dana. Kako prenose nemački mediji, stručnjaci sada pretpostavljaju da će cena putera uskoro premašiti prethodnu najvišu vrednost utvrđenu krajem 2022. godine. Brendirani proizvodi bi uskoro mogli da koštaju oko četiri evra.

U decembru pre dve godine, puter marke supermarketa već je koštao 2,29 evra, dok su brendirani proizvodi koštali najmanje 3,49 evra za 250 grama. U to vreme, zbog ruskog napada na Ukrajinu, cene svih životnih namirnica u svetu su rasle.

Cene u Nemačkoj 2024
Cene u Nemačkoj 2024foto: Profimedia

Posle toga su cene putera ponovo pale. Nedavno su, međutim, cene ponovo značajno porasle. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, puter je u julu ove godine bio skuplji za 33 odsto nego pre godinu dana.

Prema mišljenju stručnjaka, sada je verovatno da će ove jeseni doći do daljeg poskupljenja i da će stari rekord biti premašen najkasnije do oktobra. Ako puter ponovo poskupi u septembru, to bi bilo sedmo poskupljenje u jednoj godini zbog smanjenja ponude, očigledno, s jedne strane, oskudne dostupnosti masti.

Bonus video:

02:24

NEZAPOSLENOST UDARILA NAJVEĆE EKONOMSKE SILE! Antić analizira: Evo šta je prethodilo da pokleknu SAD, Nemačka, Švajcarska...

(Espreso/Blic/Feniks magazin/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.