Uginula životinja osumnjičena da je "ruski špijun": Hvaldimir pronađen mrtav!
Vladimir Putin, ilustracija, Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

uginuo

Uginula životinja osumnjičena da je "ruski špijun": Hvaldimir pronađen mrtav!

Telo Hvladimira, čije ime je kombinacija norveške reči za kita i prvog imena ruskog predsednika Vladimira Putina, primetili su otac i sin kako pluta u moru tokom vikenda na jugu Norveške

Objavljeno: 10:03h

Beli kit koji je pre pet godina uočen u norveškim vodama i za kog se sumnjalo da je "ruski špijun" pronađen je mrtav, saopštila je neprofitna organizacija koja je pratila kita.

Telo Hvaldimira, čije ime je kombinacija norveške reči za kita i prvog imena ruskog predsednika Vladimira Putina, primetili su otac i sin kako pluta u moru tokom vikenda na jugu Norveške, javio je norveški javni servis NRK.

"Hvaldimir nije bio samo beli kit, on je bio svetionik nade, simbol povezanosti i podsetnik na duboku vezu između ljudi i sveta prirode", objavila je nevladina organizacija "Marine Mind" na društvenim mrežama.

Na sebi je imao pojas koji je ličio na nosač za malu kameru kada je prvi put uočen 2019. godine u blizini ostrva Ingoja na severu Norveške, oko 300 kilometara od ruske pomorske granice. Na pojasu je na engleskom pisalo "Oprema Sankt Petersburg", piše Rojters.

Kit, ilustracija
Kit, ilustracijafoto: Printscreen/Youtube/Whale Vs Transparent Kayak

Kit je pokazivao interesovanje za ljude i odgovarao je na znake rukom, zbog čega je norveška obaveštajna agencija pretpostavila da je bio zatočen u Rusiji kao deo istraživačkog programa pre nego što je prešao u norveške vode. Moskva nikada nije odgovorila na navode o Hvaldimiru.

Sebastijan Strand je za NRK rekao da je kit bio u dobrom stanju i da istražuju šta se dogodilo.

Dodao je da na njemu nije bilo vidljivih spoljnih povreda, ali uzrok smrti još nije jasan.

Bonus video:

04:29

Sada je prelomni period, zato je pojačan intezitet ofanziva Analiza rusko-ukrajinskog fronta: Putin ima OVAJ cilj pre jeseni!

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.