Šta se to dešava sa dolarom? "Iako je doživeo kratak rast"...
Dolar, ilustracija, Foto: Profimedia

pogledajte

Šta se to dešava sa dolarom? "Iako je doživeo kratak rast"...

Prema UBS-u, nekoliko faktora je spremno da dodatno pritisne dolar

Objavljeno:

UBS predviđa dalju depresijaciju američkog dolara zbog sužavanja razlika u kamatnim stopama, tekućih zabrinutosti američkog fiskalnog deficita i promene globalnih strategija centralnih banaka.

Uprkos kratkom porastu, UBS je smanjio rejting američkog dolara na status najmanje preferiranog, dok je poboljšao evro, britansku funtu i australijski dolar.

UBS, globalna kompanija za finansijske usluge, u svom izveštaju navodi:

I dalje očekujemo dalji pad dolara u narednim mesecima iz nekoliko razloga. Iako je dolar doživeo kratak rast nakon revidiranih podataka o rastu BDP-a u drugom tromesečju — podignutih na godišnju stopu od 3 odsto sa 2,8 odsto — i snažnijih podataka o potrošačkoj potrošnji, on je i dalje ranjiv”.

Indeks američkog dolara (DXY) opao je 3 odsto u proteklom mesecu, ostajući blizu donjeg kraja svog raspona od početka 2023. Analitičari UBS-a su naglasili da se “ravnoteža rizika za američki dolar čini nagnuta na donju stranu”, sugerišući da čak i pozitivna inflacija ili podaci o tržištu rada verovatno neće odvratiti Federalne rezerve od potencijalnog smanjenja stope u septembru, posebno ako ovi pokazatelji budu ispod očekivanja.

Američki dolar, ilustracija
Američki dolar, ilustracijafoto: Profimedia

Prema UBS-u, nekoliko faktora je spremno da dodatno pritisne dolar. Kompanija za finansijske usluge je istakla da “razlike u kamatnim stopama izgledaju sužene”, budući da se od centralnih banaka poput Švajcarske narodne banke i Evropske centralne banke očekuje da usvoje postepenije pristupe smanjenju stopa u odnosu na Federalne rezerve. Pored toga, UBS je podvukao da „američki fiskalni deficit ostaje zabrinjavajući“, ističući dugoročne rizike za valutu.

Kao odgovor na ovu dinamiku, Glavni investicioni sektor UBS-a prilagodio je svoju globalnu strategiju:

“U tom kontekstu, nedavno smo prebacili američki dolar na nivo ‘Najnepoželjniji’ u našoj globalnoj strategiji i pomerili evro, britansku funtu i australijski dolar na ‘Najpoželjniji’.

Očekujemo da će svi oni ponovo zauzeti poziciju u odnosu na američki dolar u našem horizontu prognoze”, dodaje se u izveštaju.

Bonus video:

07:45

ŠTA SE DEŠAVA KADA KASNITE SA ISPLATOM KREDITA? Gavrilović: Ako ne platite, banka će aktivirati sredstva... MOŽETE OSTATI BEZ DOMA

(Espreso/Blic/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.