Umrla Linda Dojč
Foto: EPA-EFE/NIC ANTAYA

tužna vest

Umrla Linda Dojč

Umrla je u svom domu u Los Anđelesu, okružena porodicom i prijateljima, rekla je medicinska sestra Narek Petrosian iz Olimpia Hospice Care

Objavljeno: 09:15h

Linda Dojč, američka novinarka koja je ceo život radila za Asošijeted Pres, umrla je u nedelju u 80. godini.

Uglednoj novinarki je dijagnostikovan rak pankreasa 2022. godine, ali je podvrgnuta uspešnom lečenju. Međutim, rak se vratio ovog leta.

Umrla je u svom domu u Los Anđelesu, okružena porodicom i prijateljima, rekla je medicinska sestra Narek Petrosian iz Olimpia Hospice Care, piše AP.

Pokrivala je sudske slučajeve 50 godina, od 1967. do njenog penzionisanja 2014. godine, uključujući suđenja visokog profila Čarlsu Mensonu, ubici Roberta F. Kenedija, kao i O. Džej Simpsonu i Majklu Džeksonu.

Glavni dopisnik AP Ujedinjenih nacija Edit Lederer bila je prijateljica sa Lindom od prvih novinarskih "koraka" pa do samog kraja života.

"Bila je neuporediv prijatelj stotinama ljudi kojima će nedostajati njena duhovitost, mudrost, šarm i stalna radoznalost", rekla je Edit.

Lindina sudska karijera počela je suđenjem 1969. godine i osudom ubice senatora Roberta F. Kenedija, Sirhana Sirhana.

Bila je u sudnici u Los Anđelesu 1995. godine zbog zaključenja "suđenja veka" u kojem je Simpson, član Kuće slavnih NFL-a, oslobođen optužbi za ubistvo svoje bivše žene i njenog prijatelja. Trinaest godina kasnije, Dojč je bio u sudnici u Las Vegasu kada je Simpson osuđen za otmicu i pljačku i osuđen na zatvor.

"Kada se naziralo veliko suđenje, urednici zadataka AP-a nisu morali da se pitaju ko treba da dobije zadatak. Ne, trenutno pitanje je bilo: 'Da li je Linda dostupna?'", priseća se Luis D. Bokardi, koji je deceniju bio izvršni urednik AP-a i 18 godina kao predsednik i izvršni direktor.

"Ona je savladala umetnost izveštavanja o suđenjima slavnih i, u tom procesu, i sama je postala nešto poput medijske slavne ličnosti", dodao je.

"Linda je bila neustrašiva reporterka koja je volela da učestvuje u velikoj priči – i ona je zaista pokrivala neke od najvećih", rekla je Džuli Pejs, izvršna urednica i viši potpredsednik AP-a.

"Bila je pravi pionir čije je vladanje svojim ritmom i neumornom radnom etikom učinilo inspiracijom mnogim novinarima u AP-u i širom naše industrije", dodala je.

Njen rad, koji je uvek pisan sa oduševljenjem, nije bio ograničen samo na slavne ličnosti — druga suđenja su uključivala prevaru, zaveru, ekološke katastrofe i imigraciju — i na kraju joj je donela titulu specijalnog dopisnika, najprestižnijeg autorskog teksta za reportera AP-a.

Advokat odbrane Thomas Mesereau, koji je zastupao Majkl Džeksona, nazvao je Lindu "otelovljenjem etike i profesionalizma u novinarstvu".

"Ne mogu da se setim nikoga ko bi se popio na njen nivo“, rekao je za Dojč kada je otišla u penziju.

Linda je imala samo 25 godina kada je pokrila osudu Sirhana. Zatim se okrenula bizarnom slučaju Čarlsa Mensona, američkom kriminalcu i vođi sekte koji je osnovao Porodicu, kvazi-komunu u Kaliforniji krajem 1960-ih. Mensonovi pratioci izvršili su niz od devet ubistava na četiri mesta u julu i avgustu 1969. godine.

Bonus video:

00:47

Ćerka Petra Graša ima dve godine a peva fantastično

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.