Ne prepoznaje decu ni muža, a sve zbog opake bolesti sa kojom se bori: Otvorila dušu, pa rasplakala sve!
Elenor, Foto: Printscreen/Instagram/eleanor.flegg

vid

Ne prepoznaje decu ni muža, a sve zbog opake bolesti sa kojom se bori: Otvorila dušu, pa rasplakala sve!

Žena koja je prestala da prepoznaje svoju decu podelila potresnu priču

Objavljeno:

Elenor Fleg, autorka iz Dablina, podelila je potresnu priču o zdravstvenom stanju od koga pati i zbog koga ne može da prepozna svoju decu.

Elenor je mogla da ih prepozna likove dok su bili deca, ali je počela da se muči kako su odrastali. Bolest se zove prosopagnosia, i veliki broj ljudi širom sveta ima ovaj problem.

Elenor je pomenula u razgovoru za "Sun" da se uvek osećala drugačije, te da je i tad imala probleme da prepozna svoje drugare u školi, često ulazeći u razgovor sa pogrešnim ljudima zbog toga što su nosili identične uniforme.

Ona se prisetila i situacije gde je mislila da je videla svog bivšeg dečka, ali nije smela da mu priđe i pita ga, te je celo veče provela "na prstima" pokušavajući da ga izbegne.

Elenor Feg
foto: Printscreen/Instagram/eleanor.flegg

Elenor se kasnije venčala i dobila dvoje dece, koje je, kako navodi, lako razaznavala kad su bili mali. Kako su odrastali, sve je teže bilo da zapamti njihov izgled.

"Jednog dana 2013. godine, videla sam mladića kako šeta psa i pomislila "Vau, ovaj pas izgled kao naš", što sam kasnije rekla mom sinu." na šta joj je on odgovorio:

"Mama, to sam bio ja"

Primetila je kako se njeno stanje najviše pokazuje kada je umorna ili pod stresom, a njen drugi muž Džasper pomogao joj je da shvati smešnu stranu njenog stanja.

Sve do 2020. godine, Elenor nije imala ideju o čemu se radi, dok nije počela da istražuje autizam za jednu svoju knjigu.

Prepoznala je mnogo osobina kod sebe, te je, u 53 godini, odlučila da ode i vidi zbog čeka ona ne može da prepoznaje likove. Tada je saznala ime stanja od koga pati, ali i to da nije toliko neuobičajno i retko koliko je ona ranije mislila.

Prema istraživanjima, veruje se da 1 od 33 osobe pokazuje znakove prospagonozije - pozanta i kao "slepilo na lica".

Elenor Feg
foto: Printscreen/Instagram/eleanor.flegg

Nakon što je saznala o čemu se radi, popričala je sa mamom i otkrila da i ona ima isti problem. Ovo stanje je išlo sa kolena na koleno u njenoj porodici, a Elenor je morala da nauči da živi sa tim, jer ne postoji lek.

Ona nastavlja da gleda sa pozitivne strane ovaj problem, pa se prisetila jedne smešne situacije:

"Jednom sam hodala i videl zgodnog stranca kako ide prema meni, a onda sam shvatila da to nije stranac - već moj muž koga znam 23 godine."

Bonus video:

50:55

REDAKCIJA 27.08.2024. 2. DEO

(Espreso/Unilad/Prevela i priredila T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.