Otkriveno ko je sve bio u luksuznoj jahti koja je potonula kod Sicilije: Otišli da se baškare, a onda... (FOTO)
Foto: EPA/IGOR PETYX

OTKRIVENI IDENTITETI

Otkriveno ko je sve bio u luksuznoj jahti koja je potonula kod Sicilije: Otišli da se baškare, a onda... (FOTO)

U trenutku tragedije na jahti su bile 22 osobe, od kojih je deset članova posade.

Objavljeno:

Na superjahti "Bayesian" tajkuna Majka Linča, koja je potonula u ponedeljak kod obala Sicilije, u trenutku tragedije bile su 22 osobe, od kojih deset članova posade.

Britanski milioner Majk Linč stradao je sa još petoro ljudi prilikom potonuća, dok se za njegovom ćerkom Hanom i dalje traga, mada su male šanse da će je pronaći živu. Ostali putnici su živi izvučeni na obalu.

Podsetimo, ronioci su danima tragali za Linčom, njegovom ćerkom i prijateljima, koji su ostali zarobljeni u lukskuznoj jedrilici, koja je potonula na dno Tirenskog mora.

Bilo je poznato da je na jahti bio i prvi čovek Morgan Sanley-a Džonatan Blumer, a sada je konačno poznat identitet većine putnika broda koji je potonuo u nevremenu.

Majk Linč

Telo milionera Linča, kojeg nazivaju i "britanski Bil Gejts", izvučeno je iz vode nakon trodnevne potrage. Njegove ostatke su ronioci juče pronašli i izneli na obalu.

Mediji podsećaju da je Majk odrastao u Ilfordu, da su mu roditelji rođeni u Irskoj i da je napravio milijarde sa softverskom kompanijom Autonomy, koju je osnovao 1996. godine.

Procenjuje se da je bio "težak" oko 900 miliona evra, te da je superjahta koja je potonula bila u njegovom vlasništvu. Ostaće upamćen i kao savetnik nekadašnjeg premijera Dejvida Kameruna.

Diplomac sa Kembridža ostaće upamćen i po tome što je svoju firmu prodao američkom gigantu Hewlett Packard, ali se potom našao na optuženičkoj klupi zbog navodno "pumpanja bilansa", kako bi za Autonomy dobio što veće pare.

Linč je sve vreme poricao optužbe američkog giganta i u junu ove godine ga je američki sud konačno oslobodio.

Majk Linč
Majk Linčfoto: Printscreen /Yputube / Techonomy media

Hana Linč

Majkova ćerka Hana, koja ima svega 18 godina, takođe je bila na jahti u trenutku tragedije i za njom se još traga. Kako su pisali mediji, ona je uskoro trebalo da počne da studira na Oksfordu.

Nedavno je maturirala u poznatoj privatnoj školi u Londonu, koja je saopštila da je šokirana vešću da su Hana i njeni roditelji doživeli takvu nesreću.

Hana Linč
Hana Linč foto: Printscreen/ Društvene mreže

Anđela Bakares

Na brodu je bila i Anđela Bakares, supruga Majka Linča, koja je spasena.

Prilikom saslušanja Anđela je rekla da je nju i majka probudilo ljuljanje broda oko 4 sata ujutru, nekih pola sata pre potonuća.

Džonatan i Džudi Blumer

Džonatan Blumer, predsednik investicione banke Morgan Stenly International, i njegova supruga Džudi takođe su bili na jahti, ali nisu uspeli da se spasu. Njihova tela izvučena su nakon trodnevne potrage.

Prema Financial Times-u, Blumer je bio svedok odbrane na suđenju Ličnu u SAD i on i britanski tajkun su bili dobri prijatelji. Takođe je predsedavao revizijskom komisijom Linčove kompanije Autonomy.

Mediji pišu i da je ovaj 70-godišnjak bio izvršni direktor britansko-hongkonške osiguravajuće kuće Prudential, sve dok ga upravni odbor nije smenio 2005. godine. Takođe je bio predsednik osiguravajućeg društva Hiscox.

Blumerova supruga je nekada bila član upravnog odbora humanitarnog udruženja The Eve Appeal. Udruženje ju je opisao kao "velikog borca za zdravlje žena i medicinska istraživanja", ženu koja je uvek bila podrška i istakli su da je u udruženju bila više od 20 godina.

Rekaldo Tomas

Prilikom potonuća stradao je i glavni kuvar na jahti Rekaldo Tomas. Njegovo telo je prvo izvučeno iz olupine.

Kris i Neda Morviljo

Američki advokat Kris Morviljo takođe je pronađen mrtav u olupini broda u četvtak. Morviljo, koji je otac dvoje dece, bio je uz Linča tokom suđenja u SAD, i bio je partner u poznatoj advokatskoj kući Clifford Chance's.

Bio je pomoćnik tužioca Južnog okruga Njujorka između 1995. i 2005. godine i radio je na istrazi o terorističkom napadu 11. septembra.

U nedavnom postu na LinkedIn-u, zahvalio se pravnom timu koji je pomogao da Linč dobije na sudu.

"I, na kraju, veliko hvala mojoj strpljivoj i neverovatnoj supruzi, Nedi Morviljo, i mojim dvema jakim, briljantnim i prelepim ćerkama, Sabrini Morviljo i Sofiji Morviljo. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez vaše ljubavi i podrške. Tako mi je drago što sam kod kuće. I svi su živeli srećno do kraja života…“, napisao je Morviljo uoči tragedije.

Kako je potvrđeno, u nesreći je stradala i njegova supruga Neda, poznata dizajnerka nakita, koje radila u Njujorku decenijama.

Ajla Ronald

Ajla Ronald (36), viša saradnica u advokatskoj kući "Clifford Chance's", bila je na jahti u trenutku tragedije, ali je prebačena na sigurno, potvrdila je advokatska firma.

Ona je radila zajedno sa Krisom Morviljom u odbrani Majka Linča na sudu.

"Naš najveći prioritet je pružanje podrške porodici, kao i našoj koleginici Ajli Ronald, koja je zajedno sa svojim partnerom srećom preživela incident", naveli su iz advokatske kancelarije.

Ajla je poreklom iz Krajstčerča na Novom Zelandu, ali živi u Londonu, rekao je njen otac tamošnjim lokalnim medijima. Otac je rekao da je Ajla i dalje veoma potresena, ali da su "ona i njen partner živi".

Šarlot Golunski

Šarlot Golunski (35) bila je na jahti i spasena je zajedno sa svojom jednogodišnjom ćerkom Sofijom. Šarlot je za italijanske medije opisala trenutke tragedije i ispričala je kako je spasila svoju bebu, držeći je čvrsto.

"Svom snagom sam je držala na površini, ruke su mi bile ispružene prema gore da se ne udavi“, rekla je Šarlot.

"Sve je bilo mračno. U vodi nisam mogla da držim oči otvorene. Vrištala sam dozivajući pomoć, ali sve što sam mogla da čujem oko sebe je vriska drugih", rekla je hrabra majka.

Šarlot je inače partner u jednoj od firmi u vlasništvu Majka Linča - Invoke Capital - i radi tamo od 2012, prema njenom LinkedIn profilu.

Takođe je 11 meseci radila u kompaniji Hewlett Packard, koja je kupila Autonomy 2011. godine.

Pre toga je studirala istoriju na Univerzitetu u Oksfordu.

Šarlot Golunski
Šarlot Golunski foto: Printscreen/Društvene mreže

Džejms Emsli

Na jahti je bio i Džejms Emsli, partner Šarlote Golunski i otac male Sofije. Džejms ima 36 godina, ali nije poznato čime se bavi i da li je na bilo koji način sarađivao sa Linčom, ili je na jahti bio samo kao Šarlotin partner.

Džejms Kalfild

Džejms Kalfild (51) bio je kapetan superjahte "Bayesian", koja je potonula u Tirenskom moru. Nakon što je izvučen iz vode, Kalfild, koji je sa Novog Zelanda, prebačen je u bolnicu na dalje lečenje.

On je novinarima rekao da niko nije očekivao da će ovo da se dogodi.

Li Rendal

Li Rendal bila je deo posade "Bayesiana" i preživela je potonuće. U pitanju je devojka iz Južne Afrike, koja je u ponedeljak izvuče na obalu Portičela.

Njena majka je rekla za medije da joj je "laknulo što je njena ćerka spasena zahvaljujući milosti Božijoj".

"Nije nam lakše jer nas srce boli zbog onih koji su izgubili živote ili su nestali. Moje najdublje saučešće porodici kuvara jer su uspostavili veliko prijateljstvo", rekla je majka Li Rendal, nakon što se saznalo da je Tomasovo telo izvučeno iz vode.

Katja Čiken

Katja Čiken je takođe bila član posade iz Južne Afrike na brodu i slikana je kako je dovedena na sigurno u Portičelo u ponedeljak.

Leo Epel

Italijanska obalska straža potvrdila je u utorak uveče da je Leo Epel, član posade, takođe preživeo potonuće jahte.

Bonus video:

01:33

OVAKO SADA IZGLEDA JAHTA SADAMA HUSEINA! Iračanima sada služi za piknik

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.