Zaharova oplela kao nikada, pazite samo šta je iznela u javnost: Ruskinja žestoko udarila, da li je ovo realno?
Marija Zaharova, Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

rusija

Zaharova oplela kao nikada, pazite samo šta je iznela u javnost: Ruskinja žestoko udarila, da li je ovo realno?

Zaharova se na kratko dotakla i stranih plaćenika koji danas ratuju u Ukrajini.

Objavljeno:

Zapad nastavlja da podržava kijevski režim i hvali njegove terorističke akcije, umesto da iskaže saučešće i uputi reči podrške civilima koji su se našli na meti ukrajinske vojske, kaže portparolka MSP-a Rusije Marija Zaharova.

Oružane snage Rusije aktivno uništavaju protivničke snage u Kurskoj i drugim ruskim pograničnim oblastima, koje svakoga dana registruju velike gubitke, rekla je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na konferenciji za medije, uz ocenu da je napad na Kursku oblast izveden uz punu podršku Zapada.

Prema rečima Zaharove, kijevski režim stalno nalazi nova objašnjenja za napad na Kursku oblast, te su tako ukrajinski funkcioneri prvo tvrdili da je cilj bio da se ojača pozicija Kijeva na nekim budućim pregovorima, da bi kasnije Vladimir Zelenski rekao da Ukrajina u pograničnim ruskim regionima želi da, zapravo, stvori neku "tampon zonu".

"Očigledno, lider ukrajinskih banderovaca pokušava da iskoristi takva obraćanja narodu da bi podigao svoj rejting koji je u padu i da privuče još više sredstava od zapadnih donatora. Međutim, ceo ovaj zločinački poduhvat kijevskog režima od samog početka je osuđen na veliki neuspeh", poručila je Zaharova, uz objašnjenje da je napad na oblast automatski poništio mogućnost pregovara.

U isto vreme, kako je rekla "kolektivni Zapad predvođen SAD, umesto reči saučešća za žene, decu i starce koji su pogođeni akcijama Oružanih snaga Ukrajine, nastavlja da aktivno izražava podršku kijevskom režimu, pa čak i da ga hvali za terorističke napade".

Kao primer, Zaharova je navela izjavu poljskog premijera Donalda Tuska od 14. avgusta, da je napad na Kursku oblast odbrambena akcija. Kijev, prema njegovim rečima, ima pravo da "vodi rat tako da se Rusija što efikasnije parališe".

Slične izjave došle su iz Finske, Danske, Kanade, dodala je Zaharova, dok britanski zvaničnici, kako kaže, u isto vreme pokušavaju da ubede NATO da se Ukrajini dozvoli da gađa rusku teritoriju raketama "storm šedou". Njihov domet iznosi 250 kilometara.

Nešto slično, dodaje, razmatraju i SAD. Kako javljaju zapadni mediji, u pitanju su krstareće rakete JASSM dometa do 400 kilometara, koje Vašington navodno planira da isporuči Kijevu. Ove rakete bi zatim mogli da koriste lovci F-16, upozorava portparolka.

"Javno podsticanje terorističkih akcija u Kurskoj oblasti, strana vojna tehnika i plaćenici na našem tlu jasno ukazuju na direktnu umešanost zapadnih saveznika u zločine neonacista. Upad na teritoriju Kurske oblasti odvija se uz punu podršku Zapada", ocenila je portparolka MSP-a Rusije.

Zaharova se na kratko dotakla i stranih plaćenika koji danas ratuju u Ukrajini.

Kako je rekla, mediji su krajem jula objavili vest da Vlada Ukrajine radi na nacrtu zakona "O međunarodnim odbrambenim kompanijama". Ovaj zakon će, ako bude usvojen, faktički značiti legalizaciju privatnih vojnih kompanija u kojima će učestvovati stranci.

"Planirano je da se ove proksi-strukture registruju isključivo u oblastima koje se graniče sa našom zemljom. Usvajanje dokumenta će omogućiti zemljama NATO-a da u Ukrajinu pošalju borbene pilote F-16 bez toga da direktno učestvuju u sukobu. Ovaj novi oblik saučesništva Zapada u vojnim zločinima Kijeva, ako bude sproveden, samo će ojačati dalju eskalaciju sukoba i terorističke aktivnosti režima Vladimira Zelenskog", upozorila je Zaharova.

Bonus video:

04:12

SRUŠEN JE MIT NEPOBEDIVOG PUTINA, RUSIJA VIŠE NIJE BEZBEDNA Analitičari: Ukrajina je potpuno ovladala proizvodnjom OVOG ORUŽJA

(Espreso/RT/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.