Varniči na relaciji Turska - Izrael, tenzije pucaju po šavovima! Stigao odgovor na Erdoganov potez, gori planeta!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA / STR

TENZIJE NA IVICI PUCANJA

Varniči na relaciji Turska - Izrael, tenzije pucaju po šavovima! Stigao odgovor na Erdoganov potez, gori planeta!

Napetost između Izraela i Turske je naglo pojačana od početka rata u Gazi u kojem je ubijeno više od 39.000 Palestinaca

Objavljeno:

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela pozvalo je na razgovor zamenika ambasadora Turske da bi izrazili protest pošto je Ambasada Turske u Tel Avivu spustila zastavu na pola koplja u odgovoru na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

"Država Izrael neće tolerisati izraze žaljenja za ubicu poput Hanijea", saopštio je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac, prenele su agencije.

Hanije je ubijen u Teheranu gde je prisustvovao inauguraciji predsednika Irana Masuda Pezeškijana.

Izrael nije zvanično preuzeo odgovornost za njegovu smrt, ali su Iran i njegovi saveznici, uključujući Hamas i Hezbolah optužili tu zemlju za ubistvo i zapretili osvetom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je drugi avgust proglasio danom nacionalne žalosti za Hanijeom, prenele su agencije.

 Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: EPA/STR

U saopštenju izraelskog ministra se navodi da je Hanije bio lider Hamasa tokom napada na Izrael 7. oktobra prošle godine kada je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i stranaca, uglavnom civila i oteto i u Gazu odvedeno više od 250 talaca.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske Oncu Keceli je u odgovoru na saopštenje Kaca na Platformi Iks objavio "Ne možete postići mir ubijanjem pregovarača, preteći diplomatama", očito aludirajući na ubistvo Hanijea.

Napetost između Izraela i Turske je naglo pojačana od početka rata u Gazi u kojem je ubijeno više od 39.000 Palestinaca.

Bonus video:

02:28

PONAVLJA SE ISTI OBRAZAC! Politikolog tvrdi: Ovaj čovek ide istim putem kao Erdogan nekad, TURSKA MOŽDA DOBIJE NOVOG PREDSEDNIKA

(Espreso/ Beta/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.