Turska stavila veto: Blokada za Izrael!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

ovo niko nije očekivao

Turska stavila veto: Blokada za Izrael!

Turska stavila veto na sav angažman NATO sa Izraelom od oktobra

Objavljeno:

Turska je u oktobru blokirala saradnju između NATO i Izraela zbog rata u Gazi, smatrajući da savez ne bi trebao da sarađuje sa Izraelom kao partnerom dok se sukob ne okonča, rekli su izvori upoznati sa situacijom. Izrael ima status NATO partnera i gaji bliske odnose sa vojnom alijansom i nekim njenim članicama, posebno sa najvećom, Sjedinjenim Američkim Državama.

Pre izraelske ofanzive u Gazi, izazvane divljanjem palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, članica NATO Turska već je radila na popravljanju svojih dugo zategnutih odnosa i veza sa Izraelom. Ali, od tada, Ankara je žestoko kritikovala operaciju Izraela u Gazi, za koju kaže da je zapravo genocid, i zaustavila je svu bilateralnu trgovinu. Turska je takođe kritikovala brojne zapadne saveznike zbog njihove podrške Izraelu.

Pojas Gaze
Pojas Gazefoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izvor, koji je želeo da ostane anoniman, je otkrio da je Turska stavila veto na sav angažman NATO sa Izraelom od oktobra, uključujući zajedničke sastanke i vežbe, jer smatra da je izraelski "masakr" nad Palestincima u Gazi kršenje osnovnih NATO principa. Ranije ove nedelje, izraelski ministar spoljnih poslova pozvao je alijansu da izbaci Tursku nakon što je Erdogan zapretio da će ući u Izrael, kao što je to činio u prošlosti u Libiji i Nagorno-Karabahu.

Bonus video:

02:28

PONAVLJA SE ISTI OBRAZAC! Politikolog tvrdi: Ovaj čovek ide istim putem kao Erdogan nekad, TURSKA MOŽDA DOBIJE NOVOG PREDSEDNIKA

(Espreso / Mondo / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.