Muškarac preminuo od jezive bolesti nakon ujeda krpelja: Ako osetite ove simptome momentalno morate kod lekara!
Krpelj, Foto: GAETAN BALLY / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

VAŽNO!

Muškarac preminuo od jezive bolesti nakon ujeda krpelja: Ako osetite ove simptome momentalno morate kod lekara!

Muškarac je preminuo prošle subote usled otkazivanja organa

Objavljeno:

Muškarac star 74 godine preminuo je od bolesti slične eboli, krimsko-kongoanske hemoragijska groznice (KKHG), pošto ga je ujeo krpelj u Španiji.

Muškarac je preminuo prošle subote usled otkazivanja organa. On je bio smešten u izolacionom odeljenju bolnice u Madridu, rekao je portparol bolnice.

KKHG izaziva ozbiljnu virusnu hemoragijsku groznicu, sličnu eboli. Početni simptomi su iznenadna temperatura, jeza, povraćanje i dijareja, što je praćeno promenama raspoloženja i konfuzijom.

Bolest podrazumeva i krvarenja iz nosa, očiju, osip koji nastaje usled krvarenja u koži i unutrašnja krvarenja.

Kako CNN navodi, ovu hemoragijsku groznicu je teško preduprediti i lečiti, pošto ne postoji vakcina, a smrtnost je 40 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Bolest na čoveka najčešće prenose krpelji, a može se zaraziti i putem kontakta sa inficiranom krvlju ili tkivom goveda. SZO navodi da je moguć i prenos sa čoveka na čoveka.

Čovek koji je preminuo u Španiji javio se u bolnicu 19. jula sa simptomima groznice i malaksalosti pošto ga je nekoliko dana ranije ujeo krpelj u mestu Buenasbodas u oblasti Toledo. Dva dana kasnije potvrđeno je da je inficiran KKHG-om i prebačen je u izolacionu jedinicu infektivnog odeljenja bolnice u Madridu.

Bolnica je 22. jula saopštila da je pacijent u stabilnom stanju, ali je ipak nedelju dana kasnije preminuo.

Smrt u slučaju obolevanja od krimsko-kongoanske hemoragične groznice nastupa u drugoj nedelji bolesti, dok oni koji prežive prve znake oporavka mogu da vide devet do 10 dana pošto su se prvi simptomi pojavili.

Prema pdacima SZO bolest je endemska za Afriku, Balkan, Bliski istok i azijske zemlje južno od 50. paralele. Bolest je prvi put u Španiji registorvana 2016. godine, od kada su bila do tri potvrđena slučaja svake godine i to u centralnom i zapadnom delu zemlje.

Pošto bolest prenose krpelji, većina slučajeva se pojavljuje između aprila i avgusta svake godine. Španija je usvojila nacionalni plan za suzbijanje bolesti koje prenose krpelji, uključujući i KKHG.

Krpelj
Krpeljfoto: Jan Gläßer / Panthermedia / Profimedia

Španski stručnjaci navode da će broj slučajeva biti sve veći iz godine u godinu, a da je bolest sada prisutna i u Zapadnoj Evropi. Konsuelo Himenez Pardo, predavač medicinske parazitologije na Univerzitetu Alkala u Madridu, rekao je za CNN da će broj slučajeva nesumnjivo rasti pošto Španija pruža povoljne klimatske uslove za širenje virusa, odnosno njihovih domaćina – krpelja.

Zaražene krpelje su u Španiju donele ptice selice koje migriraju između Evrope i Afrike.

Himenez napominje da, iako je virus lako prenosan i sa čoveka na čoveka se može preneti putem zaražene krvi i telesnih tečnosti, čak 90 odsto zaraženih ljudi prolazi bez simptoma ili ima samo blage oblike bolesti.

Profesorka Ema Tomson sa Londonske škole higijene i tropske medicine nazvala je slučaj obolevnaja i smrti u Španiji zabrinjavajućim i istakla da je virus zabeležen kod krpelja i u Francuskoj.

Očekujem više slučajeva bolesti narednih godina. Postoji rizik da se virus proširi i na druge evropske zemlje, uključujući i Veliku Britaniju“, kazala je profesorka Tomson.

Bonus video:

03:47

DA BI DOŠLO DO INFEKCIJE KRPELJ TREBA OVOLIKO DA SE ZADRŽI U TELU! Specijalista dermatovenerologije o lečenju lajmeske bolesti

(Espreso/ CNN/ N1/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.