Preminuo voditelj kviza "Želite li da postanete milioner?"
Foto: Espreso

užas

Preminuo voditelj kviza "Želite li da postanete milioner?"

Poznati turski glumac i voditelj Kenan Išık, koji je poslednjih deset godina proveo u komi zbog moždanog udara, preminuo je 29. jula u 76. godini

Objavljeno: 12:53h

Pored voditeljskog posla, bio je glumac u pozorištima, serijama, filmovima, pisao knjige i bio profesor na univerzitetu.

Poznati turski glumac i voditelj Kenan Išık, koji je poslednjih deset godina proveo u komi zbog moždanog udara, preminuo je 29. jula u 76. godini.

Išık je bio najpoznatiji kao voditelj turske verzije popularnog kviza "Želite li da postanete milioner?" Njegov život se promenio 21. marta 2014. godine kada je pao u sauni hotela u Istanbulu i pretrpeo teške povrede glave, zbog čega je hitno prebačen na intenzivnu negu, gde je bio u komi sve do svoje smrti.

Rođen 1947. godine u Malatji, Kenan Išık je profesionalnu glumačku karijeru započeo sa 17 godina. Diplomirao je na Fakultetu javne uprave na Univerzitetu Gazi, a 1972. godine postao je umetnik u jednom od Turskih državnih pozorišta.

Išık je napisao desetine drama koje su izvedene na pozornici, a tokom svoje bogate karijere dobio je više od 30 nagrada kao glumac, pisac, reditelj i glasovni glumac. Bio je i generalni umetnički direktor Gradskih pozorišta, a široj publici postao je poznat kao voditelj turske verzije kviza "Želite li da postanete milioner?"

Kenan Išık ostavlja iza sebe neizbrisiv trag u svetu turske televizije i kulture, a njegov doprinos umetnosti i zabavi će se dugo pamtiti.

Kenan Išik
foto: Youtube printscreen/Habertürk TV

Bio je intelektualac

Istraživao je pozorište u zemljama kao što su SAD, Nemačka i Poljska. Bio je član upravnih odbora "Međunarodnog pozorišnog instituta" i "Udruženja turskih dramskih pisaca". Pored pisanja članaka o kulturi i umetnosti za razne novine i časopise, bio je i kolumnista u mnogim novinama.

Išık je napisao i nekoliko knjiga kulturi i umetnosti. Bio je moderator i govornik na raznim nacionalnim i međunarodnim konferencijama i skupovima. Između 2002. i 2005. godine radio je kao predavač na privatnom univerzitetu u Istanbulu.

Napisao je drame "Behčet-begov šešir", "Bebin san", "Ne postojeća žena", "Ljubavni bolesnik", kao i dečju predstavu "Ćelavko i Zlatokosa"

Adaptirao je i režirao dela Ahmeta Hamdi Tanpınara "Mir" i Karen Bliksen "Besmrtna priča".

Bonus video:

00:35

Tajfun Gaemi

(Espreso / SD / J.R)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.