Orban upozorio EU, neće im biti dobro od njegovih reči: "Desiće se promena kakvu nismo videli 500 godina"
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

oštre reči

Orban upozorio EU, neće im biti dobro od njegovih reči: "Desiće se promena kakvu nismo videli 500 godina"

Orban je naveo da su SAD stajale iza eksplozija 2022. koje su oštetile gasovode Severni tok

Objavljeno:

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da EU klizi ka zaboravu u govoru protiv zapada u kojem je upozorio na novi, azijski orijentisan "svetski poredak", istovremeno dajući podršku predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Evropa je odustala od odbrane sopstvenih interesa - rekao je Orban u Bajile Tušnadu, gradu sa većinskim etničkim Mađarima u centralnoj Rumuniji.

"Promeni kakva nije viđena 500 godina"

- Sve što Evropa danas radi jeste da bezuslovno prati prodemokratsku spoljnu politiku SAD... Čak i po cenu samouništenja - rekao je Orban.

Dolazi promena kakva nije viđena 500 godina. Ono sa čime se suočavamo je u stvari promena svetskog poretka - dodao je on, navodeći Kinu, Indiju, Pakistan i Indoneziju kao "dominantni centar" sveta.

Orban je naveo da su SAD stajale iza eksplozija 2022. koje su oštetile gasovode Severni tok izgrađene za transport gasa iz Rusije u Nemačku, nazvavši to "terorističkim aktom koji je izveden po očiglednom uputstvu Amerikanaca". Nije ponudio nikakve dokaze koji bi podržali tvrdnju.

Izjave lidera krajnje desnice dolaze usred sve veće kritike njegovih evropskih partnera nakon što je ovog meseca krenuo u odmetnutu "mirovnu misiju" u Moskvu i Peking sa ciljem posredovanja u okončanju ruskog rata u Ukrajini. Smatra se da Orban ima najtoplije odnose sa Kremljom među svim liderima EU.

Odbio da preda oružje Kijevu

Tokom ruskog rata u Ukrajini, Orban je raskinuo sa drugim liderima EU odbijajući da Kijevu obezbedi oružje za odbranu od ruskih snaga i rutinski je odlagao, razvodnjavao ili blokirao napore da se pošalje finansijska pomoć zemlji i uvede sankcije Moskvi.

Orban obično koristi godišnju platformu letnjeg univerziteta Tušvanjos u Rumuniji da ukaže na ideološki pravac svoje nacionalne vlade i da ismeje standarde EU bloka, kojem se Mađarska pridružila 2004. godine.

Mađarska trenutno predsedava EU po principu rotacije, tokom kojeg je Orban obećao da će "ponovo učiniti Evropu velikom" i podržao Trampovu kandidaturu na ovogodišnjim predsedničkim izborima u SAD. Orban je posetio Trampa dva puta ove godine u kompleksu bivšeg predsednika na plaži u Mar-a-Lagu.

Zelenski i Starmer na sastanku EU lidera

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

Volodimir Zelenski optužuje Viktora Orbana da je izdao Evropu na sastanku lidera u Velikoj Britaniji.

Orban je u subotu rekao da Trampova kandidatura za reizbor ima za cilj "da povuče američki narod iz post-nacionalističke liberalne države u nacionalnu državu" i ponovio je niz konzervativnih tropa da je Donald Tramp nepravedno kažnjen kako bi sprečio svoju izbornu kandidaturu.

- Zbog toga hoće da ga strpaju u zatvor. Zato žele da mu oduzmu imovinu. A ako to ne upali, zato žele da ga ubiju - rekao je Orban, misleći na pokušaj ubistva Trampa na mitingu u Pensilvaniji ovog meseca.

Američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman odgovorio je na Orbanove komentare u subotu u postu na "X", rekavši da takva retorika "rizikuje da promeni odnos Mađarske sa Amerikom".

- Nemamo drugog saveznika ili partnera… koji na sličan način, otvoreno i neumorno vodi kampanju za određenog kandidata na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, naizgled uveren da bez obzira na to, to samo pomaže Mađarskoj – ili barem njemu lično - rekao je, a zatim je optužio Orbana da je prodavao "teorije zavere Kremlja o Sjedinjenim Državama.

Bonus video:

02:52

ORBAN PRAVI KOALCIJU ZEMALJA KOJE NE ŽELE RAT Stručnjaci analiziraju: Ušli smo u novu epohu, EU je zadesila duboka kriza

(Espreso/Blic/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.