Hilari Klinton javno podržala Kamalu Haris: Imala je vrlo zanimljiv komentar
Foto: EPA-EFE/BRIAN SPURLOCK, EPA/ASHLEY LANDIS CORBIS OUT

politika

Hilari Klinton javno podržala Kamalu Haris: Imala je vrlo zanimljiv komentar

Klintonova i njen suprug bili su jedni od prvih demokrata koji su podržali Kamalu samo nekoliko sati nakon što je Bajden objavio da izlazi iz predsedničke trke

Objavljeno: 08:10h

Hilari Klinton je rekla da Amerika ima "još jasniji, oštriji" izbor na izborima 2024. godine sada kada je predsednik Bajden odustao i podržao Kamalu Haris da ga zameni na listi demokrata.

Klintonova je napisala članak objavljen u utorak u Njujork tajmsu u kojem je izjavila da Haris može da pobedi bivšeg predsednika Donalda Trampa u novembru, piše New York Post.

"Izbori se odnose na budućnost. Zato sam uzbuđena zbog potpredsednice Kamale Haris. Ona predstavlja novi početak za američku politiku. Sada postoji još oštriji, jasniji izbor na ovim izborima", dodala je ona nakon što je pohvalila Bajdena što je okončao svoju kampanju za reizbor nakon "katastrofalnog učinka 81-godišnjaka u debati i loših anketa".

Bivša državna sekretarka rekla je da novi meč sa "potpredsednikom i verovatnim demokratskim kandidatom suprotstavlja osuđenog zločinca protiv iskusnog bivšeg tužioca".

"To su stare pritužbe naspram novih rešenja", napisala je Klintonova.

Klintonova i njen suprug bili su jedni od prvih demokrata koji su podržali Kamalu samo nekoliko sati nakon što je Bajden objavio da izlazi iz predsedničke trke.

Ona je takođe govorila o mizoginiji sa kojom očekuje da će se Haris suočiti u narednim mesecima dok pokušava da bude izabrana za prvu ženu predsednika zemlje.

"Znam ponešto o tome koliko teško može biti jakim kandidatkinjama da se bore protiv seksizma i dvostrukih standarda američke politike. Zvali su me vešticom, 'gadnom ženom' i mnogo gorim nazivima", rekla je Klintonova o svojoj neuspešnoj predsedničkoj kampanji.

"Iako me još uvek boli što nisam mogla da probijem taj najviši, najtvrđi stakleni plafon, ponosna sam što su moje dve predsedničke kampanje učinile da izgleda normalno da je žena na vrhu liste", napisala je ona.

Takođe je napomenula da će se Haris suočiti sa "jedinstvenim dodatnim izazovima kao prva crnkinja i žena iz Južne Azije koja će biti na vrhu liste glavne stranke".

Iako je Klintonova izgubila na izborima 2016. godine od Donalda Trampa, nekoliko miliona Amerikanaca glasalo je za nju, ali je biznismen odneo pobedu je je osvojio 290, a bivša državna sekretarka 228 elektorskih glasova.

"Na kraju krajeva, ja sam na izborima pobedila sa skoro tri miliona više glasova 2016. godine, a ne tako davno Amerikanci su velikom većinom izabrali našeg prvog crnog predsednika", primetila je Hilari aludirajući na Baraka Obamu.

"Kamala je potcenjena, kao i mnoge žene u politici, ali je dobro pripremljena za ovaj trenutak", rekla je Klintonova.

Prema anketi Rojters/Ipsos, oko 91% glasača Demokrata reklo je da pozitivno gleda na Kamalu (59), dok je 80% reklo da se tako oseća prema Bajdenu (81).

Nova anketa je takođe stavila Kamalu ispred Trampa za dva odsto, 44% prema 42%.

(Espreso/Telegraf/prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.