Ovo je supruga Olafa Šolca: Nemac se ne odvaja od nje, mnogi ne znaju ništa o njoj, a evo kako izgleda! (FOTO)
Olaf Šolc, Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL

PRIVATAN ŽIVOT

Ovo je supruga Olafa Šolca: Nemac se ne odvaja od nje, mnogi ne znaju ništa o njoj, a evo kako izgleda! (FOTO)

Olaf Šolc je rođen 14. juna 1958. u Osnabriku, u Donjoj Saksoniji, ali je odrastao u Hamburgu

Objavljeno: 11:59h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jutros u Palati Srbija dočekao kancelara Nemačke Olafa Šolca, koji je sinoć stigao u posetu Beogradu.

Pre nego što je Šolc došao na ključnu poziciju i postao kancelar Nemačke, on je bio vicekancelar Angeli Merkel i ministar finansija od marta 2018. do decembra 2021. godine.

Prethodno je bio gradonačelnik Hamburga od 2011. do 2018. godine i zamenik lidera Socijaldemokratske partije (SPD) od 2009. do 2019. godine.

Olaf Šolc je rođen 14. juna 1958. u Osnabriku, u Donjoj Saksoniji, ali je odrastao u Hamburgu. Njegovi roditelji su radili u tekstilnoj industriji.

Nemački kancelar ima dva mlađa brata, Jensa Šolca, anesteziologa i izvršnog direktora Univerzitetskog medicinskog centra Šlezvig Holštajn i Inga Šolca, tehnološkog preduzetnika.

Pohađao je osnovnu školu Bekasinenau u Oldenfeldeu, ali je potom prešao u osnovnu školu Groslohering u Grosloeu. Nakon što je 1977. završio srednju školu, počeo je da studira pravo na Univerzitetu u Hamburgu 1978. godine u okviru jednostepene pravne obuke. Kasnije je radio kao advokat specijalizovan za radno pravo.

Šolc se pridružio Socijaldemokratskoj partiji sa 17 godina.

Olaf Šolc
Olaf Šolc foto: EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL

Olaf Šolc je od 1998. godine u braku sa koleginicom političarkom Britom Ernst (60) koja je ministarka obrazovanja Brandenburga i aktuelna predsednica Konferencije ministara obrazovanja i kulture saveznih pokrajina.

Par se upoznao u Hamburgu sredinom 1980-ih, nemaju dece i već nekoliko godina žive u Potsdamu, nadomak Berlina, odmah pored brandeburškog parlamenta.

"Najvažnija stvar u životu je ljubav. Zato sam veoma srećan što moja supruga i ja imamo srećnu vezu. To je za mene prioritet, svakog dana", rekao je Šolc za "Špigl" u vreme kada je još uvek bio vicekancelar.

Olaf Šolc sa suprugom
Olaf Šolc sa suprugom foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Brita Ernst je nemačka političarka Socijaldemokratske partije Nemačke koja je od 2017. godine bila ministarka obrazovanja Brandenburga. Rođena je 23. februara 1961. godine.

Bila je poslanica u Hamburškom parlamentu od 1997. do 2011. godine, bila je ministar škole u ​​Šlezvig- Holštajn od 2014. do 2017. i kao predsednica Kultusministerkonferenca 2021.

Ernst je rođena u Hamburgu. Nakon Abitura 1980. godine, završila je šegrtovanje u oblasti nekretnina. Nakon toga, Ernst je studirala opštu ekonomiju, diplomirala 1990. i društvenu ekonomiju, diplomirala 1992. godine.

Njeni politički prioriteti su školska i obrazovna politika, kao i rodna ravnopravnost.

Na državnim izborima u Hamburgu 2008. ponovo je izabrana za hamburški parlament, ovog puta za izbornu jedinicu Altona. Tokom ovog mandata, Ernst je bila portparol SPD-a za ustavna pitanja. Pored toga, nastavila je da služi u školskom komitetu i počela da služi u ustavnom i okružnom komitetu.

Tokom izbora u državi Šlezvig-Holštajn 2009. godine, Ernst je bila članica kabineta u senci Ralfa Štegnera.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Na državnim izborima u Hamburgu 2011. ponovo je izabrana za hamburški parlament, ali je dala ostavku 31. avgusta iste godine da bi radila kao zamenik menadžera poslaničke grupe za frakciju SPD u nemačkom Bundestagu.

Godine 2014. imenovana je za ministra za školsko i stručno obrazovanje države Šlezvig-Holštajn u kabinetu predsednika ministra Torstena Albiga i kao takva obavljala je dužnost do 2017, kao i za zamenicu poslanika nemačkog Bundesrata od 2014. do 2017. godine.

Od septembra 2017, Ernst je bila državni ministar za obrazovanje, omladinu i sport Brandenburga u kabinetu ministra predsednika Ditmara Voidkea.Od 2017. do 2019. godine bila je član nemačkog Bundesrata, a od 2019. je zamenik člana.Godine 2021. takođe je bila predsednica Kultusministerkonferenz, skupštine ministara obrazovanja nemačkih država.

Bonus video:

01:32

DEPRIMIRAJUĆE JE OVO ŠTO ĆU VAM REĆI: Olaf Šolc na vest o smrti Alekseja Navaljnog

(Espreso/ T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.