Oglasio se čovek koji je pokušao da ubije Ronalda Regana: Nakon napada na Trampa podelio ove reči, svi u šoku!
Pokušaj atentata na Ronalda Regana, Foto: Michael A. W. Evans / Zuma Press / Profimedia

PLANETA NA NOGAMA

Oglasio se čovek koji je pokušao da ubije Ronalda Regana: Nakon napada na Trampa podelio ove reči, svi u šoku!

Hinkli je oslobođen 2022. nakon 41 godine provedene pod psihijatrijskom negom i nadzorom suda, nakon što je na suđenju 1982. oslobođen zbog neuračunljivosti

Objavljeno:

Džon Hinkli Mlađi, čovek koji je 1981. pokušao da ubije američkog predsjednika Ronalda Regana, oglasio se na X-u nakon pokušaja atentata na Donalda Trampa.

Podsetimo, posetilac Trampovog predizbornog skupa je ubijen, a još dvoje je teško ranjeno tokom napada na bivšeg američkog predsednika prošle sedmice.

Jedan od metaka napadača 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa je okrznuo Trumpovo uvo. Napadača je ubila tajna služba.

1 / 5 Foto: Rebecca DROKE / AFP / Profimedia

Hinkli: Nasilje nije pravi put

"Nasilje nije pravi put. Dajte miru šansu", napisao je Hinkli. On se oglasio nekoliko dana nakon što je napadač pucao na Trampa u subotu na predizbornom skupu u Pensilvaniji.

Iako Hinkli nije direktno spomenuo Trampa, korisnici društvene mreže su to brzo povezali, pa začuđeni ragovali na njegovu objavu.

"Čoveče, doslovno si upucao 40. predsednika SAD-a", napisao mu je jedan korisnik X-a.

Ranio Regana i još tri osobe ispred hotela u Vašingtonu

Hinkli je oslobođen 2022. nakon 41 godine provedene pod psihijatrijskom negom i nadzorom suda, nakon što je na suđenju 1982. oslobođen zbog neuračunljivosti.

Ograničenja njegove slobode postupno su ukidana pre njegova puštanja, uključujući ograničenja korišćenja društvenih medija. Do trenutka kada je bezuslovno pušten na slobodu, imao je više od 28.000 pratioca na X-u. U međuvremenu je broj Hinklijevih pratioca porastao na 62.000.

Hinkli je postao poznat nakon što je ranio Regana i još tri osobe ispred hotela u Vašingtonu. Bolovao je od akutne psihoze i želio je da impresionira glumicu Džodi Foster, sa kojom je bio opsednut u vreme napada na Regana.

Regan se oporavio, ali ne i njegov sekretar za štampu.

Regan se oporavio nakon operacije, ali njegov sekretar za medije Džim Brejdi je postao trajni invalid. Prvi od šest metaka koje je Hinkli ispalio pogodio je Džima u glavu.

Regan je umro 2004. u 93. godini života, nakon bolovanja od Alchajmerove bolesti.

Bonus video:

14:57

KOLIKO ĆE ATENTAT UTICATI NA IZBORNE REZULTATE? Eksperti: Tramp voli od sebe da pravi žrtvu, EVO ŠTA OČEKIVATI U ANKETAMA

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.