Otkriveno šta je napadač radio pre nego što je umalo ubio Trampa: Dva detalja lede krv, moglo je da bude masakr
Pokušaj atentata na Donalda Trampa, Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

POLICIJA OTKRILA NAJNOVIJE INFORMACIJE

Otkriveno šta je napadač radio pre nego što je umalo ubio Trampa: Dva detalja lede krv, moglo je da bude masakr

Dok istražitelji nastavljaju da tragaju za motivom atentata, oni istražuju Kruksovo kretanje pre napada i pokušavaju da sastave vremensku liniju njegovih akcija koje su dovele do napada

Objavljeno:

48 sati pre nego što je otvorio vatru na bivšeg predsednika Donalda Trampa, 20-godišnji Tomas Metju Kruks se nekoliko puta zaustavio u i oko svog rodnog grada u predgrađu Pitsburga.

U petak je otišao u streljanu, čiji je bio član, i vežbao pucanje, rekao je policijski izvor za CNN. Sledećeg jutra Kruks je otišao u "Home Depot", gde je kupio merdevine duge oko metar i po, ali i u prodavnicu sa oružjem, gde je kupio 50 komada municije, rekao je policijski zvaničnik.

Kruks se zatim vozio svojom "hjundai sonatom" oko sat vremena severno, pridruživši se hiljadama ljudi iz celog regiona koji su pohrlili na Trampov miting u Batleru u Pensilvaniji.

Tomas Metju Kruks
Tomas Metju Kruksfoto: High school yearbook photo

Motiv je još nepoznat

On je parkirao automobil sa improvizovanom eksplozivnom napravom skrivenom u prtljažniku koja je bila povezana sa predajnikom koji je nosio, rekao je zvaničnik. Tada se, smatraju istražitelji, uz pomoć svojih novih merdevina popeo na obližnju zgradu i otvorio vatru na bivšeg predsednika.

Dok istražitelji nastavljaju da tragaju za motivom atentata, oni istražuju Kruksovo kretanje pre napada i pokušavaju da sastave vremensku liniju njegovih akcija koje su dovele do napada.

Ipak, skoro 48 sati nakon pucnjave, istražitelji su iznenađeni nedostatkom tragova koje pronalaze o Kruksovom načinu razmišljanja i mogućim motivima. Čak i nakon što su uspešno hakovali njegov telefon i pretražili njegov računar, pretražili njegovu istoriju pretrage i spavaću sobu i intervjuisali njegovu porodicu i prijatelje, agenti i dalje nisu pronašli dokaze koji bi sugerisali politički ili ideološki motiv pucnjave, navodi CNN.

Imao detonator na daljinsko upravljanje

Umesto toga, čini se da dokazi koje su pronašli pokazuju tipične onlajn aktivnosti uključujući interes za programiranje i igranje, rekli su izvori - a to je pokrenulo više pitanja.

U znak da je njegov napad mogao biti još razorniji, Kruks je sa sobom imao detonator na daljinsko upravljanje, a u prtljažniku njegovog automobila bila je metalna kutija eksploziva koja je bila povezana sa prijemnikom, rekao je policijski izvor.

 Tomas Metju Kruks
Tomas Metju Kruksfoto: Printscreen NBC News

Za šta je korišćena eksplozivna naprava?

Ovo sugeriše da je napadač možda planirao da aktivira eksploziv na daljinu, a istražitelji razmatraju teoriju da je on možda planirao da odvrati pažnju tokom pucnjave.

Nejasno je kako je Kruks sastavio eksplozivne naprave pronađene u njegovom automobilu. Istražitelji koji su analizirali njegovu istoriju pretraživanja na mreži nisu pronašli nikakve indikacije da je istraživao kako da napravi eksploziv u kući, rekli su izvori za sprovođenje zakona.

Pucao očevom puškom

Pušku sličnu jurišnoj pušci AR-15 kojom je Kruks pucao na Trampa legalno je kupio njegov otac Metju Kruks. To je bilo jedno od više od 20 komada vatrenog oružja registrovanih na starijeg Kruksa, koje se nalazilo u porodičnoj kući, prema evidenciji Državne policije Pensilvanije koju su pregledali istražitelji. Svo oružje je legalno kupljeno.

Naoružani napadač i njegov otac bili su članovi Kluba sportista "Klerton", oružnog kluba udaljenog oko 25 minuta vožnje od njegove kuće. Tamo su zajedno pucali, potvrdila je policija. Rob Butei, advokat kluba, potvrdio je u saopštenju da je mlađi Kruks bio član.

Klub, koji ima oko 2.000 članova, ima strelište dugo skoro 200 metara, prema analizi satelitskih snimaka Si-En-Ena. To je veća udaljenost nego ona koja je bila između Kruksa i Trampa u subotu.

- Klub u potpunosti osuđuje besmisleni čin nasilja koji se dogodio - rekao je Butei, dodajući da ne može više da komentariše napad u svetlu istrage koja je u toku.

1 / 5 Foto: Rebecca DROKE / AFP / Profimedia

Na dan napada kupio 50 metaka

Kruks je kupio 50 metaka ujutro pre napada u lokalnoj prodavnici oružja u njegovom rodnom gradu Betel Parku, rekao je visoki zvaničnik za sprovođenje zakona za CNN. Brus Piendl, vlasnik prodavnice, rekao je u saopštenju da su "zahvalni što predsednik Tramp nije ubijen i što su naša srca i molitve uz sve žrtve ovog užasnog incidenta".

Portparol kompanije "Home Depot", gde je Kruks kupio merdevine, rekao je u saopštenju da "osuđuje nasilje nad bivšim predsednikom Trampom" i dodao: "Naše misli su sa njim i drugim žrtvama subotnjih užasnih događaja i njihovim porodicama".

Roditelji ubice, koji su sarađivali sa policijom od pucnjave, rekli su istražiteljima da izgleda da Kruks nije imao prijatelje niti su im poznate njegove političke sklonosti, rekao je policijski izvor za CNN. Ali izgleda da nisu znali mnogo o tome šta se dešavalo u njegovom životu nedavno, rekli su policijski izvori.

Bonus video:

03:05

TRAMP PRVI PUT U JAVNOSTI POSLE ATENTATA Nasmejan sa zavojem na uvu, gestikulira i diže pesnicu! Masa uzvikivala ove 2 reči

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.