Na ova dva ključna pitanja odgovora nema! Trampu je ubica došao na centimetre, pukom srećom izbegao smrt (VIDEO)
Pokušaj atentata na Donalda Trampa, Foto: Rebecca DROKE / AFP / Profimedia

OVO MUČI ISTRAŽITELJE

Na ova dva ključna pitanja odgovora nema! Trampu je ubica došao na centimetre, pukom srećom izbegao smrt (VIDEO)

Agencija AP analizirala je više od desetak video snimaka i fotografija sa mesta događaja na Trampovom mitingu u Batleru, kao i satelitske snimke lokacije, koji pokazuju da je napadač uspeo da se zapanjujuće približi bini na kojoj je bivši predsednik SAD držao govor

Objavljeno:

Portret koji se do sada sastavio o 20-godišnjem pomoćniku u staračkom domu koji je navodno pokušao da ubije Donalda Trampa na predizbornom skupu otkriva frustrirajuće malo o tome zašto se on odlučio na takav korak, ali i kako je uspeo da se toliko približi da umalo ubije bivšeg predsednika SAD, piše Reuters.

Rani detalji koji su se pojavili o Tomasu Metjuu Kruksu, koji je ubijen pri pokušaju atentata, pokazuju da se radi o mladom čoveku koji je radio na početničkom poslu blizu svog rodnog grada u Pensilvaniji, gde je završio srednju školu 2022. godine sa reputacijom bistrog, ali tihog učenika. Njegov školski savetnik opisao ga je kao "poštovanog" i rekao da nikada nije znao da je Kruks politički aktivan.

FBI je u nedelju saopštio da Kruksov profil na društvenim mrežama ne sadrži preteći jezik, niti su pronašli bilo kakvu istoriju mentalnih problema. Rekli su da je delovao sam i nisu identifikovali motiv.

Ono što je jedinstveno kod Kruksa - u poređenju sa drugim nedavnim napadačima koji su pucali u školama, crkvama, tržnim centrima i na paradama po SAD - jeste to što je došao na centimetre od ubistva predsedničkog kandidata.

Tomas Metju Kruks
Tomas Metju Kruksfoto: High school yearbook photo

U subotu popodne, Kruks se neprimetno popeo na krov na udaljenosti manjoj od 150 metara od bine na kojoj je govorio Tramp u Batleru, u Pensilvaniji. Zatim je počeo da puca iz poluautomatske puške tipa AR-15, koju je kupio njegov otac, rekli su zvaničnici.

Ubio je 50-godišnjeg muškarca, teško ranio još dva posmatrača i pogodio Trampa u uvo, a taj pokušaj atentata je dodatno rasplamsao ionako gorku političku podelu u SAD. FBI je saopštio da istražuje pucnjavu kao "pokušaj atentata i potencijalni domaći terorizam."

Kruks, stanovnik Betel Parka, grada oko sat vremena udaljenog od mesta gde se pucnjava dogodila, bio je registrovani republikanac koji bi imao pravo da glasa na svojim prvim predsedničkim izborima 5. novembra, na kojima Tramp izaziva predsednika Džoa Bajdena. Javni zapisi pokazuju da je njegov otac registrovani republikanac, a majka registrovani demokrata, i da je kao 17-godišnjak Kruks dao donaciju od 15 dolara za cilj Demokratske stranke.

Osumnjičeni je bio član lokalnog streljačkog kluba pod nazivom Clairton Sportsmen's Club, koji je tu informaciju potvrdio medijima u nedelju osuđujući pucnjavu i nazivajući je "besmislenim činom nasilja."

Kruks je bio zaposlen kao dijetetski pomoćnik u staračkom domu u vreme pucnjave, rekao je administrator doma u saopštenju.

"Šokirani smo i tužni saznanjem o njegovoj umešanosti jer je Tomas Metju Kruks obavljao svoj posao bez problema i njegova provera prošlosti bila je čista", rekla je Marsi Grim, administratorka Bethel Park Skilled Nursing and Rehabilitation Center.

1 / 5 Foto: Rebecca DROKE / AFP / Profimedia

Nikada nije bio politički aktivan

Pre dve godine, Kruks je završio lokalnu srednju školu, gde nije pokazivao poseban interes za politiku, kako je rekao jedan njegov školski drug koji je želeo da ostane anoniman. Kuksova interesovanja su se fokusirala na pravljenje računara i igranje igara, rekao je taj drug.

"Bio je super pametan. To je ono što me je stvarno iznenadilo jer je on bio stvarno, stvarno pametan klinac, briljirao je", rekao je drug.

"Nikada se ništa ludo nije pojavilo u bilo kom razgovoru s njim."

Džim Nap, koji je otišao u penziju sa posla školskog savetnika u srednjoj školi Betel 2022. godine, rekao je da je Kruks uvek bio "tih kao crkveni miš", "poštovan" i držao se za sebe, iako je imao nekoliko prijatelja.

Retko je sretao Kruksa jer "nije bio dete koje traži pažnju", rekao je Nap. Kruks je bio zadovoljan što povremeno jede sam u školskoj kafeteriji, rekao je Nap, koji bi razgovarao sa takvim učenicima da vidi da li žele društvo.

"Deca ga nisu nazivala pogrdnim imenima, deca ga nisu maltretirala", dodao je.

Nap je rekao da nije znao da je Kruks politički aktivan na bilo koji način, čak i dok su druga deca ponekad nosila odeću sa Trampovim ili Bajdenovim motivima. Dodao je da se ne seća da je Kuks ikada bio disciplinski kažnjen u školi.

"Svako može da pukne, svako može da ima problema", rekao je. "Nešto je pokrenulo tog mladića i nateralo ga da ode u Batler i uradi to što je uradio."

Kruksove komšije rekle su da su šokirane i uznemirene što je pokušaj atentata povezan sa osobom iz mirnog gradića od 33.000 ljudi.

"Betel Park je prilično radnički kraj, i pomisao da je neko bio toliko blizu je pomalo suluda", rekao je Ves Morgan, 42-godišnjak koji radi u kompaniji za upravljanje investicijama i vozi bicikl sa svojom decom na istoj ulici gde je i Kruks živeo.

Tomas Metju Kruks
Tomas Metju Kruksfoto: Printscreen NBC News

Par koji je stajao na verandi obližnje kuće prokomentarisao je događaje i pažnju usmerenu na njihov komšiluk.

"Nikada nije bilo problema sa oružjem. Nikada policija nije bila pozvana", rekla je Meri Priselak (67), zajedno sa svojim suprugom. "Moraš se zapitati šta nije dobio u životu? Šta ga je dovelo do ove krajnosti?"

Kruksova puška — AR-stil-5.56 kalibra — bila je legalno kupljena, rekli su zvaničnici FBI, dodajući da veruju da ju je kupio osumnjičenikov otac. Zvaničnici su rekli da je "sumnjivi uređaj" pronađen u Kruksovom vozilu, koje su pregledali tehničari za bombe i obezbedili ga.

Bruas Pindl, vlasnik Allegheny Arms and Gunworks u Betel Parku, rekao je da je oružje deo kulture u tom području.

"Morate razumeti da u zapadnoj Pensilvaniji imamo bogatu tradiciju lova i ribolova i aktivnosti na otvorenom", rekao je. "Unutar 16 kilometara odavde, postoji mnogo streljačkih klubova."

Pindl je rekao da njegovi zapisi pokazuju da nije prodao nijedno oružje napadaču, ali je odbio da kaže da li je prodao bilo koje članovima njegove porodice.

"To je između mene i Boga," zaključio je Pindl.

Donald Tramp nakon što je pogođen metkom u uvo
Donald Tramp nakon što je pogođen metkom u uvo foto: Rebecca DROKE / AFP / Profimedia

Ono što znamo: Ovako je tekao pokušaj atentata na Trampa

Agencija AP analizirala je više od desetak video snimaka i fotografija sa mesta događaja na Trampovom mitingu u Batleru, kao i satelitske snimke lokacije, koji pokazuju da je napadač uspeo da se zapanjujuće približi bini na kojoj je bivši predsednik SAD držao govor.

Evo šta se do sada zna o vremenskom okviru pucnjave.

18.02 (po lokalnom vremenu)

Tramp izlazi na binu uz pesmu "God Bless the U.S.A." i maše oduševljenoj gomili, te počinje svoj uobičajeni govor na mitingu, sa gledaocima ispred i iza sebe na platformama.

Oko 18.10

Nakon što su policajci obavešteni da se čovek koji se sumnjivo ponaša i šeta blizu detektora metala penje na merdevine na obližnjoj zgradi, prema lokalnom policajcu koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer nije bio ovlašćen da govori o istrazi, lokalni policajac se popeo na krov, rekao je šerif okruga Batler Majkl Slup. Muškarac kojeg je FBI identifikovao kao 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa okrenuo se prema policajcu neposredno pre nego što se policajac spustio na sigurno mesto, rekao je Slup.

Tramp pokazuje brojeve prelaska granice kada počinje pucnjava.

Kada se začuje prvi pucanj, Tramp kaže "Oh", podiže ruku ka desnom uvetu i pogleda je, pre nego što se brzo sagne iza govornice.

Agenti Tajne službe žure na binu i prekrivaju bivšeg predsednika svojim telima kako bi ga zaštitili.

Kori Komperatore, 50-godišnji bivši vatrogasni šef koji je prisustvovao mitingu, je pogođen i ubijen. Guverner Pensilvanije Džoš Šapiro rekao je u nedelju da je Komperatore koristio svoje telo kao štit da zaštiti suprugu i ćerku.

Snajperisti Tajne službe uzvraćaju vatru i ubijaju Kuksa.

Oko minut nakon pucnjave

Video prikazuje Trampa kako ustaje i poseže desnom rukom ka svom licu, koje je bilo umazano krvlju.

Dok Tramp stoji, podiže desnu pesnicu ka gomili.

Čini se da dva puta izgovara reč "borba" svojoj gomili pristalica, što izaziva glasne ovacije i zatim skandiranje "USA! USA! USA!"

Oko 2 minuta nakon pucnjave

Tramp se ponovo okreće prema gomili i opet podiže pesnicu pre nego što ga agenti ubace u vozilo i odvezu u lokalnu bolnicu.

18.50

Tajna služba saopštava da je "bivši predsednik bezbedan".

20.24

Tramp objavljuje na svojoj društvenoj mreži da je povređen u gornjem delu desnog uveta.

"Odmah sam znao da nešto nije u redu jer sam čuo zviždanje, pucnjeve, i odmah osetio kako mi metak kida kožu", rekao je.

Oko 00:10

Trampov privatni avion sleće na Međunarodni aerodrom Njuark Liberti.

Bonus video:

11:48

DA LI JE TRAMP ZNAO ZA PRIPREMU ATENTATA? Eksperti: Bio je svestan, imao 2 prstena obezbeđenja, a čim je čuo pucanj URADIO JE OVO

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.