"Pogodio ga je prvim hicem": Stručnjak za oružje ubeđen da je Trampa spasila puka sreća, jedan detalj budi jezu!
Pokušaj atentata na Donalda Trampa, Foto: Printscreen/X/Motabhai012

U JEDNO JE APSOLUTNO SIGURAN

"Pogodio ga je prvim hicem": Stručnjak za oružje ubeđen da je Trampa spasila puka sreća, jedan detalj budi jezu!

Vinkelsdorf je siguran: počinilac je bio iskusan i stručnjak je

Objavljeno:

Napadač na Donalda Trampa Tomas Metju Kruks (20) je iskusni pucač, smatra stručnjak za oružje.

- Pogodio je Trampa prvim hicem. Činjenica da je bivši predsednik dobio samo pogodak u uvo je na kraju bila samo sreća - kaže nemački stručnjak za oružje Lars Vinkelsdorf (47) nakon analize snimka neuspelog atentata.

Vinkelsdorf je siguran: počinilac je bio iskusan i stručnjak je.

- Četiri centimetra dalje udesno od tačke gledišta strelca, tada bi metak pogodio Trampovu lobanju i bivši predsednik bi verovatno bio mrtav – kaže Vinkelsdorf za Bild.

Na snimku se čuje više pucnjeva, ali on objašnjava da je prvi pogodio Trampa.

- Prvo čujete tri pucnja. To su bili veoma ciljani hici, a prvi je postigao cilj. Kada strelac primeti da ljudi iz Tajne službe štite Trampa ljudskim zidom, prelazi na brzu vatru. To onda objašnjava druge povrede i smrt – kaže on misleći na jednu poginulu osobu i dvoje ranjenih u publici.

Ekspert je siguran da poslednji pucanj koji se čuje na snimku dolazi od preciznih strelaca iz Tajne službe:

- Time su direktno i trajno uklonili atentatora, verovatno je bio hitac u glavu - rekao je Vinkelsdorf.

Atentator Tomas Metju Kruks (20) ležao je na krovu oko 135 metara od Trampa, prema tvrdnjama svedoka. Koliko je teško pogoditi nekoga sa te udaljenosti, pitali su novinari Bilda stručnjaka.

- Ne pucate samo tako, to je izazovno. Morate imati praksu i imati stručno znanje. Glava kao meta je mala. Bez optike bilo bi je teško pogoditi. Osim toga, atentator je verovatno koristio specijalnu municiju. Pogodio ga je prvim hicem. Odstupanje od mete je moglo biti uzrokovano uz previše vetra između strelca i mete – kaže on.

Donald Tramp nakon što je pogođen metkom u uvo
Donald Tramp nakon što je pogođen metkom u uvo foto: Rebecca DROKE / AFP / Profimedia

Kakvo oružje je koristio napadač

Napadač je koristio poluautomatsku pušku AR-15, a on je opisao o kakvom oružju se radi.

- To je puška visoke preciznosti koju snajperisti veoma cene. AR-15 se može kupiti za samo 1.200 dolara. Meci su kalibra 5,56x45 milimetara poput standardne puške bundesvera (nemačke vojske), G36 – rekao je on.

Stručnjak je istakao i reakciju Trampa.

- Tramp je vrlo brzo shvatio da se na njega puca – i reagovao je u skladu sa tim, sagnuvši se. To sugeriše da Tajna služba veoma redovno sprovodi vežbe takvih ekstremnih situacija sa ljudima koji su joj povereni.

Podsetimo, Tomas Metju Kruks (20) je pucao na Trampa sa krova obližnje zgrade van sigurnosnog perimetra mitinga, pre nego što su ga ubili agenti Tajne službe, prema navodima zvaničnika.

Nije imao nikakvu identifikaciju kod sebe, tako da su agenti morali da "provere njegov DNK i dobiju biometrijsku potvrdu," rekao je Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za kancelariju FBI-ja u Pitsburgu, na konferenciji za novinare u subotu uveče pre nego što je Kruks identifikovan.

Jedan učesnik mitinga je ubijen, a dva su teško povređena.

Bonus video:

05:05

TREĆI SVETSKI RAT ILI KRAJ AMERIČKE DEMOKRATIJE?! Jelača iz Njujorka analizirao prvu debatu: BAJDEN I TRAMP SU VELIKI GUBITNICI

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.