Erdogan prvi put povukao potez od kog će se planeta zatresti: Turčin na nogama, svi su strepeli od ovoga!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

turska

Erdogan prvi put povukao potez od kog će se planeta zatresti: Turčin na nogama, svi su strepeli od ovoga!

"Dovešćemo vlastitu komunikacije na bolji nivo"

Objavljeno: 11:23h

Turska je rano u utorak lansirala svoj prvi komunikacijski satelit domaće proizvodnje, Turksat 6A, u orbitu, čime će se proširiti satelitska pokrivenost zemlje i zadovoljiti njene potrebe za televizijskim emitovanjem, saopštile su vlasti.

Raketa SpaceX Falcon 9 odnela je satelit u svemir iz svemirskog lansiranog kompleksa Cape Canaveral na Floridi u SAD-u. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da ovo lansiranje označava otvaranje "nove faze" za Tursku u proizvodnji satelita.

"Dovešćemo vlastitu komunikacije na bolji nivo"

Ministar infrastrukture Abdulkadir Uraloglu rekao je da je prvi signal s Turksata 6A primljen 67 minuta nakon lansiranja, kao što je i planirano, dodajući da će taj satelit proširiti mogućnost praćenja turskih sadržaja na 5 milijardi ljudi.

"Dovešćemo vlastite komunikacije, naše televizijske emisije na sigurniji, bolji nivo", rekao je, objasnivši da će Turksat 6A sad omogućavati sadržajima iz Turske da dosegnu i Indiju, Indoneziju, Maleziju i Tajland.

Turska je takođe ranije lansirala satelite pomoću raketa iz SpaceX-a.

Uraloglu kaže da je Turksat 6A rezultat desetogodišnjeg napora da se proizvede satelit u Turskoj, čime je ta zemlja postala jedna od 11 zemalja koje su to učinile, dodaje.

Bonus video:

00:47

JAPANSKA RAKETA EKSPLODIRALA PO POLETANJU! Trebalo je da prva u toj zemlji ponese satelit u orbitu

(Espreso/Index.hr/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.