EVO ZBOG ČEGA SE ALBANSKA KRALJEVSKA PORODICA SMATRA "NAJOPSKURNIJOM": Buran razvod je samo vrh LEDENOG BREGA!
Princ Leka, Foto: Giulio Lapone / Avalon / Profimedia

misterija

EVO ZBOG ČEGA SE ALBANSKA KRALJEVSKA PORODICA SMATRA "NAJOPSKURNIJOM": Buran razvod je samo vrh LEDENOG BREGA!

Albanija je 1912. proglasila nezavisnost od Otomanskog carstva

Objavljeno:

Albansku kraljevsku porodicu nedavno je zadesila tužna vest o razvodu princa Leke i princeze Elije. Venčali su se 2016. na ceremoniji kojoj su prisustvovali princ Majkl od Kenta i španska kraljica Sofija, a buran razvod je samo vrh ledenog brega dramatične istorije ablanskih monarha.

Za neke stručnjake, albanska kraljevska porodica se izgubila u evropskom nizu, a epoha Albanije kao monarhije bila je svakako veoma kratka. Porodica Zog je vladala Albanijom nešto više od jedne decenije. Važili su jednu od najopskurnijih monarhija u Evropi.

Ahmed Muhtar Zogoli kao začetnik porodice

Albanija je 1912. proglasila nezavisnost od Otomanskog carstva. Jedna osoba koja je pomogla u potpisivanju deklaracije o nezavisnosti zemlje bio je Ahmed Muhtar Zogoli. Rođen 1895. u porodici bogatih zemljoposednika, bio je deo aristokratske kuće Zogu.

Ahmed Muhtar Zogoli
Ahmed Muhtar Zogolifoto: Wikipedia

Zogoli je bio na različitim političkim funkcijama u post-osmanskoj Albaniji. Godine 1925. izabran je za predsednika Albanije, pre nego što je 1928. transformisao zemlju u kraljevinu. Proglasio kraljem Albanije i ostao poznat po tituli Zog I.

Kontroverzna vladavina i bežanje iz zemlje

Njegova vladavina je bila kontroverzna, obeležena smanjenom slobodom štampe i suzbijanje građanskih sloboda. Navodno je preživeo preko 55 pokušaja atentata tokom svog mandata.

Godine 1938. oženio se Džeralinom Aponji, koja je kasnije postala kraljica Džeraldina od Albanije. Upoznali su se nakon što je kralj video fotografiju Džeraldine na balu. Godinu dana kasnije rođeno je njihovo jedino dete - sin Leka.

Kada je 1939. fašistička Italija – pod vlašću Benita Musolinija – izvršila invaziju i pokorila Albaniju, de facto kralj je postao Viktor Emanuel III od Italije.

Zog i njegova porodica pobegli su iz zemlje i živeli redom u Grčkoj, Engleskoj i Egiptu.

Zog je umro u Francuskoj 1961. godine. Nakon toga, Džeraldin i Leka su se preselili u Zimbabve (tada Rodezija) pre nego što su se nastanili u Južnoj Africi. Leka je tu živeo dugi niz godina.

U Sidneju je upoznao Suzan Kalen-Vard i venčao se s njom 1975. Par je 1982. dobio dete u Johanesburgu, takođe po imenu Leka.

Portret Ahmeda Muhtara Zogolia
Portret Ahmeda Muhtara Zogolia foto: GENT SHKULLAKU / AFP / Profimedia

Posle Drugog svetskog rata, Albanija je došla pod komunističku vlast, pod okriljem Envera Hodže. Zog je pokušao da povrati tron nakon završetka rata, ali mu je komunistička diktatura uskratila dozvolu da se ikada vrati. Hodža je bio poznat po tome što je osuđivao ljude na zatvorske kazne zbog posedovanja slike Zoga.

Kraljevska palata je konfiskovana – i nikada se nije vratila u vlasništvo porodice Zog.

Leka pokušao da povrati vlast, izazvao oružanu pobunu

Kada 1991. komunistička država je propala, Albanija je postala republika. Ubrzo nakon toga došlo je do pokušaja povratka Leke I, velikog „pretendenta“ i sina Zoga I. Leka je 1997. pokušao da se kandiduje za predsednika. Referendum je održan, ali mu rezultati nisu otišli u korist i doživeo je poraz.

Leka nikada nije prihvatio ishod i čak je pokušao oružanu pobunu. Međutim, nikada nije povratio svoj tron, a umro je 2011. od srčanog udara - devet godina nakon svoje majke.

Skroman život, ali buran razvod princa Leke II

Njegov sin princ Leka II živeo je skromnije. Uglavnom je radio na političkim savetničkim pozicijama u aktuelnoj albanskoj vladi. Godine 2006. objavio je veridbu sa albanskom glumicom Elijom Zaharijom, kasnije princezom Elijom od Albanije. Pre četiri godine dobili su ćerku Džeraldin, koja je dobila ime po prinčevoj baki.

Leka je 2022. dao veliki intervju za "The Atlantic", gde je naveo da ne planira da vodi kampanju za povratak Albanije u monarhiju.

Bonus video:

01:16

KRALJ MILUTIN JE DAVAO KILO ZLATA IZ NAŠIH RUDNIKA ZA KILO FARBE Kastratović: Sada sva prirodna bogastva poseduju NATO agresivci

(Espreso/Žena Blic/Viktor Veličković/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.