ODRŽAN SASTANAK ZBOG KOG ĆE CELA PLANETA PRETRNUTI: Evo šta se UPRAVO ODVILO, ovo može da izazove NEVIĐENI HAOS!
Iranska zastava, Foto: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

BLISKI ISTOK

ODRŽAN SASTANAK ZBOG KOG ĆE CELA PLANETA PRETRNUTI: Evo šta se UPRAVO ODVILO, ovo može da izazove NEVIĐENI HAOS!

Predsednik SAD Džozef Bajden je u petak predstavio plan u tri faze, koji je nazvao izraelskim, a u kojem se navodi kako da se okonča rat, osigura oslobađanje svih talaca i obnovi razorena palestinska teritorija

Objavljeno:

Novi v.d. ministra spoljnih poslova Irana Ali Bagheri razgovarao je u Bejrutu sa liderom Hezbolaha o predloženim rešenjima za okončanje rata između Izraela i palestinskog Hamasa, objavila je danas ta libanska proiranska organizacija.

Bagheri je doputovao u Bejrut u ponedeljak u prvu posetu inostranstvu otkako je imenovan za privremenog ministra posle pogibije Huseina Amira-Abdolahijana u helikopterskoj nesreći u kojoj je takođe poginuo predsednik Irana Ebrahim Raisi.

U saopštenju je Hezbolah naveo da je lider te organizacije primio Bagherija sa kojim je razgovarao "o najnovijem političkom i bezbednosnom razvoja događaja u regionu, posebno na frontovima u Gazi i Libanu i predloženim rešenjima".

Predsednik SAD Džozef Bajden je u petak predstavio plan u tri faze, koji je nazvao izraelskim, a u kojem se navodi kako da se okonča rat, osigura oslobađanje svih talaca i obnovi razorena palestinska teritorija.

Džo Bajden i Benjamin Netanjahu
Džo Bajden i Benjamin Netanjahu foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua je odgovorio najavom da je njegova država odlučna da nastavi rat do eliminacije islamističke organizacije Hamas.

U ponedeljak su, međutim, Bela kuća i Bajden nagovestili da usvajanje plana sada zavisi samo od Hamasa.

Iran vojno i finansijski podržava islamistički Hezbolah koji je otvorio front na granici Libana i Izraela od početka rata u Pojasu Gaze 7.oktobra da podržava Hamas, svog palestinskog saveznika.

Na konferenciji za novinare sinoć Bagheri je procenio, u odgovoru na pitanje o iranskom reagovanju na Bajdenov plan, da bi bilo bolje da Vašington zaustavi svoju pomoć Izraelu nego što predlaže prekid vatre.

On je takođe nagovestio da izabrao Liban za svoje prvo putovanje u inostranstvo jer je ta zemlja "kolevka otpora" Izraelu.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: Profimedia

Posle Libana Bagheri je danas otputovao u Siriju gde se sastao "sa liderima palestinskih organizacija otpora u Ambasadi Irana u Damasku", javila je iranska novinska agencija Tasnim.

Njega će primiti sirijski predsednik Bašar al-Asad čiji režim Teheran podržava.

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.