UMRO DEJVID LEVI!
Havijer Solana i Dejvid Levi, Foto: EPA images

OBJAVLJENO

UMRO DEJVID LEVI!

Umro bivši zamenik izraelskog premijera David Levi

Objavljeno: 19:38h

Bivši zamenik izraelskog premijera Dejvid Levi, nekada centralna ličnost u političkom životu Izraela, umro je danas u 86. godini.

"David Levi će ostati u istoriji Izraela kao simbol nacionalnog jedinstva i društvenog delovanja koji je ostavio trag u društvu i državi", rekao je predsednik Isak Hercog.

Rođen u Maroku 1937. godine, Levi je u Izrael stigao 1959. godine, a afirmisao se u političkom životu zemlje početkom 1970-ih godina kao sindikalni lider, zatim kao poslanik od 1969.

Levi je kao branilac prava Jevreja iz Severne Afrike, koji su govorili da su žrtve diskriminacije, brzo postao poznata ličnost.

Postavljen za ministra 1977. godine, vodio je resore integracije, rada, stanovanja i spoljnih poslova, dok je bio i ; potpredsednik vlade do 1992. godine.

Levi je 1995. osnovao svoju stranku Gešer i bio je povezan sa vladama Netanjahua, i vlastima Ehuda Baraka 1999. godine, vraćajući se na svoju poziciju zamenika premijera između 1996. i 2001. godine.

Posle odlaska u penziju mnogi su očekivali da će se biti kandidat za predsednika, ali nije. On je 2018. dobio Izraelsku nagradu za doprinos društvu i Državi Izrael.

Levi, otac 12 dece, od kojih su dvoje bili poslanici, proveo je veći deo svog života u Bejt Šeanu, malom gradu na severu Izraela.

Bonus video:

01:20

NA SEVERU IZRAELA SE VODI RAT O KOM NIKO NE GOVORI! Olga Izrael Dojč direktno iz zemlje sukoba: Veći deo gradova je sravnjen!

(Espreso/Beta/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.