KRAJ RATA U IZRAELU? Pirihvaćen BAJDENOV PLAN ZA PREKID VATRE, evo šta je GLAVNI RAZLOG ZA TO
Benjamin Netanjahu, Foto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

RAT U GAZI

KRAJ RATA U IZRAELU? Pirihvaćen BAJDENOV PLAN ZA PREKID VATRE, evo šta je GLAVNI RAZLOG ZA TO

Bajden je u petak izneo predlog o primirju u Gazi, a prekid vatre bi se odvijao u tri faze.

Objavljeno:

Glavni spoljnopolitički savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Ofir Falk potvrdio je danas da je Izrael prihvatio plan za prekid vatre u Gazi koji je predstavio predsednik SAD Džo Bajden.

"On (plan) nije dobra pogodba, ali jako želimo oslobađanje talaca", izjavio je Falk u intervjuu za Sandej tajms, prenosi Rojters.

On je napomenuo da nisu promenjeni uslovi Izraela o "oslobađanju talaca i uništenju Hamasa kao genocidne terorističke organizacije" i da neće biti trajnog prekida vatre dok oni ne budu ispunjeni.

Bajden je u petak izneo predlog o primirju u Gazi, a prekid vatre bi se odvijao u tri faze.

On je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest sedmica i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, navodi AP.

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona dnevno kojima bi bio dozvoljen ulazak u Pojas Gaze.

Druga faza bi uključivala oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike muškarce, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza bi uključivala poziv na početak velike obnove Pojasa Gaze.

Netanijahu je, uprkos tome, poručio da neće biti trajnog primirja dok ne uništi Hamas.

Bonus video:

04:12

ONAJ KO ŽELI RAT OVDE, PRIPREMA GA KROZ OVAKVE REZOLUCIJE! Branko Radun: Već su vidne posledice, ljudi u BiH su uznemireni

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.