NI PLATE OD PREKO 1.500 EVRA NISU DOVOLJNE: U ovom sektoru NEMA RADNIKA, komšije U PROBLEMU
Radnici, Foto: Profimedia

POSAO

NI PLATE OD PREKO 1.500 EVRA NISU DOVOLJNE: U ovom sektoru NEMA RADNIKA, komšije U PROBLEMU

Hrvatsku muči hroničan nedostatak radnika u građevinarstvu, a čini se da ni značajan rast plata u ovom sektoru ne predstavlja dovoljnu motivaciju.

Objavljeno:

Plata je nekih 1.100 evra plus nekih 500 evra dodataka za rad na terenu. Sve su to legalni prihodi u građevinarstvu. Znači, ona se kreće od 1.500 evra naviše", izjavio je predsednik Nadzornog odbora kompanije Radnik d.d. Darko Jambreković.

Prema njegovim rečima, plate u Nemačkoj u građevinarstvu iznose 2.000 evra, tako da razlika među zaradama više nije tako značajna da bi motivisala hrvatske radnike da idu u inostranstvo, prenosi HRT.

Poslednja istraživanja ukazuju na to da visoka plata više nije dovoljna da bi se zadržali ili privukli novi kvalifikovani radnici.

Zaposleni u građevinarstvu sada insistriraju na tome da se poštuje vreme koje imaju za svoj privatni život i više ih zanimaju i uslovi u kojima rade.

U Hrvatskoj je trenutno zaposleno 130.000 radnika, a od toga je svaki drugi stranac, tačnije 68.000.

U poslednje vreme sve više radnika iz Nepala i sa Filipina dolazi da radi u hrvatskom građevinarstvu, ali oni se na duže staze ne vide u tom poslu.

"To nisu radnici čije je zanimanje vezano za građevinarstvo i oni uopšte ne znaju šta ih čeka, šta da rade i posle nekog vremena shvate da je to težak posao i jednostavno pređu na zanimanja koja su znatno lakša", prokmentarisala je potpredsednica Hrvatske privredne komore za građevinarstvo i saobraćaj Mirjana Čagalj.

Procenjuje se da je Hrvatska nakon ulaska u Evropsku uniju izgubila oko 70.000 građevinskih radnika.

Bonus video:

20:16

VEČERNJI DNEVNIK 30.05.2024.

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.