POLJSKA POVUKLA POTEZ KOJI JE PUTINA RAZBESNEO DO SRŽI: Moskva momentalno najavila ODMAZDU? Ovo nimalo NIJE NAIVNO
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

IMA LI KRAJA?

POLJSKA POVUKLA POTEZ KOJI JE PUTINA RAZBESNEO DO SRŽI: Moskva momentalno najavila ODMAZDU? Ovo nimalo NIJE NAIVNO

Ministar odbrane Poljske Vladislav Kosiniak-Kamiš i načelnik Generalštaba Vjeslav Kukula su danas predstavili planove za utvrđivanje i jačanje istočne granice sa Belorusijom

Objavljeno:

Poljska je saopštila da će ograničiti kretanje ruskih diplomata na svojoj teritoriji, što je odmah izazvalo reakciju Moskve.

Gardijan prenosi da je Rusija najavila mere odmazde protiv Varšave.

Britanski list navodi da je objava poljskih vlasti o ograničavanju kretanja usledila nakon hapšenja nekoliko osoba osumnjičenih za planiranje sabotaža i napada u ime ruskih bezbednosnih službi.

Navodi se da će novim merama biti ograničeno kretanje konzularnog osoblja u regionu Varšave.

Te mere se ipak neće odnositi na samog ruskog ambasadora Sergeja Andrejeva.

Gardijan navodi da je Poljska saopštila i da će od SAD kupiti rakete dugog dometa u vrednosti od 677 miliona evra (735 miliona dolara).

Varšava planira da time ojača poljske odbrambene kapacitete kako bi bili u stanju da se suprotstave potencijalnim pretnjama iz Rusije.

Navodi se da je ugovor o nabavci ovog oružja, koji će biti zvanično potpisan danas, deo projekta ubrzane modernizacije poljske vojske, koja je ubrzana zbog invazije koju je Rusija izvela na Ukrajinu.

Ministar odbrane Poljske Vladislav Kosiniak-Kamiš i načelnik Generalštaba Vjeslav Kukula su danas predstavili planove za utvrđivanje i jačanje istočne granice sa Belorusijom.

Oni su istakli da je Poljska na meti neprijateljskih akcija Rusije i Belorusije kroz sajber napade i ilegalno slanje migranata preko granica, koje opisuju i kao namere da se destabilizuje EU.

Nemački Špigl je objavio da su baltički političari upozorili vladu kancelara Olafa Šolca da, u tom slučaju ove tri zemlje - Litvanija, Letonija, Estonija, ali i Poljska, ne bi čekale da se ruske trupe rasporede na njihovoj granici, već bi same poslale trupe u Ukrajinu.

Bonus video:

03:23

RUSIJA KORISTI STRATEGIJU ZAPADA - SMENA ŠOJGUA PRAVI POTEZ?! Miletić tvrdi: Traže OGROMNI NOVAC zaglavljen od pre skoro 20 godina

(Espreso/ The Guardian/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.