Plaža koja čuva uspomenu na elitno letovalište jugoslovenske vojske: Nekada je zvali Titovim Havajima, a sada...
Kupari, Foto: Printscreen/Youtube/Iskrenarecenzija

dubrovnik

Plaža koja čuva uspomenu na elitno letovalište jugoslovenske vojske: Nekada je zvali Titovim Havajima, a sada...

Nekima prelepa, drugima zastrašujuća - plaža Kupari omiljena je među onima koji traže čisto more, sitno kamenje i pesak

Objavljeno:

Zvuk koraka i pucketanje stakla, poruke na zidovima koje teraju da zastanemo i razmislimo nad grafitima lokalnih umetnika, žice što štrče iz zidova, kao i madraci ljudi koji su odlučili prespavati na istom mestu na kojem su nekada šetali Tito, Ričard Burton i Elizabet Tejlor i drugi, danas čine tek jećanje na idilična vremena kad su u Kuparima tekli šampanjac, med i mleko.

Raskošne stepenice nekada fascinantnih hotela i mesta za lustere koji su nekada bacali svetlost na blještavilo važnih vojnih lica i svetske elite danas služe tek kao podsetnik na ratne tragedije na zapadnoj obali Župskoga zaliva, manje od 10 kilometara od centra Dubrovnika.

Turizam u Kuparima ima dugačak staž. Razvijao se još od početka 20. veka, kada je Dalmatinsko trgovinsko društvo kupilo od dubrovačke porodice Kaboga posed, dvorac i ostatke ciglane te ih 1919. prodalo češkim preduzetnicima. Kako piše Enciklopedija.hr, iste je godine započela gradnja prvoga hotela (Štrand), preuređenje stare ciglane i dvorca u hotel Grand te uređenje parka sa alejama palmi.

Kupari danas
Kupari danas foto: Printscreen/Youtube/Iskrenarecenzija

Ekskluzivno letovalište

Nakon Drugog svjetskog rata Kupari su postali vojno letovalište, jedno od najekskluzivnijih u Europi, zbog čega se i nazivalo Titovim Havajima. U zlatno doba nicali su i novi hoteli, u koje je prema nekim izvorima uloženo i oko milijardu dolara. I danas, dok prolazite kosturom nekada veličanstvenog hotela Pelegrin, koji je projektovao vrhunski sarajevski arhitekta David Finci, moguće je zamisliti nekadašnju raskoš. U Građanskom ratu, hoteli su bili oštećeni, a sve što se dalo odneti bilo je odneseno.

Melanholične kulise koje komad po komad vreme neumorno mrvi ne sprečavaju Dubrovčane i turiste da pođu na kupanje i uživaju na jednoj od omiljenih plaža u tom delu grada. Onima koji više vole stene ili samoću plaža Kupari možda nije najlepša u Dubrovniku, ali svi se slažu da je najneobičnija.

Odmaknete li pogled od napuštenih zgrada, naići ćete na čisto modro more obrubljeno sitnim i krupnim kamenčićima, ponegde i peskom. Na plaži je i kafić u kojem se možete osvežiti, kao i tuš, a parkinga ima dovoljno.

Bonus video:

01:49

CENE HRANE U CRNOJ GORI DUPLO SKUPLJE NEGO PROŠLE GODINE! Kurir izveštava iz Budve: Evo koliki je dnevni trošak za pristojan odmor

(Espreso/Punkufer/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.