Danica pobegla od vrućina u šumu, pa završila u bolnici: Ubod insekta umalo bio koban po nju, lekari upozoravaju!
Bolnica, Foto: Nemanja Pančić

PAZITE SE!

Danica pobegla od vrućina u šumu, pa završila u bolnici: Ubod insekta umalo bio koban po nju, lekari upozoravaju!

Danica se odlučila da vruću nedelju u Zagrebu provede u slemenskoj šumi, ali ovaj boravak u prirodi pre par meseci zbog uboda krpelja bio je zamalo koban

Objavljeno:

Tokom leta mnogi provode vreme u prirodi, tražeći spas od vrućina, što povećava rizik zaraze nekom od bolesti koju prenose krpelji. Lekari upozoravaju da sa klimatskim promenama ubodi krpelja i mogućnosti zaraze postaju sve češći, prenosi Dnevnik.hr.

Danica se odlučila da vruću nedelju u Zagrebu provede u slemenskoj šumi, ali ovaj boravak u prirodi pre par meseci zbog uboda krpelja bio je zamalo koban.

- Ja ga uopšte nisam videla. Dobila sam krpeljni meningoencefalitis i bila dve nedelje u bolnici sa strašnim glavoboljama, mučninama, povraćanjem, jako je to teško i loše - rekla je.Save and publish

Ubod krpelja iskusila je i Ana, ali ona je proživela drugačije posljedice - lajmsku bolest.

- Imala sam dva uboda krpelja 2005. godine, tako da od tad zapravo imam lajmsku bolest u hroničnom obliku. Simptomi su od ekstremne nesanice do bolova u kostima, zaboravljivost, upale, trzavice - rekla je Ana.

Krpelj
Krpeljfoto: Jan Gläßer / Panthermedia / Profimedia

Ove dve bolesti najučestalije su u Hrvatskoj kada je u pitanju ubod krpelja. Ipak, nije svaki krpelj zarazan i opasan. Više je onih koji ne mogu ništa, ali zbog klimatskih promena zaraze bi moglo biti sve više.

- Što su više temperature, krpelji su tokom godine duže aktivni, pa je moguće da prenesu bolest. Sigurno ćemo sa porastom temperature gledati i porast incidencije ove bolesti - rekao je dr. Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Prvi simptom lajmske bolesti je osip koji je specifičan, kružnog je oblika i izgleda kao meta crvenkaste boje.

- Ako se zanemari, ne prepozna ili je možda u vlasištu pa se ne vidi, onda se može dogoditi da ide druga i treća faza bolesti. Druga faza može biti zahvaćen neurološki sistem, srčani sistemi, zglobovi. To su najčešće manifestacije i onda ima kasna faza koja se najčešće manifestira kao hronična upala živčanog sistema, ali to su retki slučajevi jer se najčešće bolest prepozna ranije - rekao je Kutleša, kako prenosi Dnevnik.hr.

Bonus video:

03:47

DA BI DOŠLO DO INFEKCIJE KRPELJ TREBA OVOLIKO DA SE ZADRŽI U TELU! Specijalista dermatovenerologije o lečenju lajmeske bolesti

(Espreso/ Dnevnik.hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.