Hrvat na Jadranu nabasao na čudan uređaj vredniji od suvog zlata: Kad je shvatio o čemu je reč, odmah pozvao...
Hrvatska ilustracija, Foto: Susanna Bennett / Alamy / Profimedia

JADRANSKO MORE

Hrvat na Jadranu nabasao na čudan uređaj vredniji od suvog zlata: Kad je shvatio o čemu je reč, odmah pozvao...

Ovaj uređaj beleži GPS trag, dubinu, temperaturu i brzinu kretanja, a komunikaciju sa bazom vrši samo kada je životinja na površini ili kada se uređaj odvoji i ispliva.

Objavljeno:

Tokom ovogodišnjeg letovanja, na Dugom otoku kod uvale Sakarun pronađen je neobičan uređaj koji se ispostavio kao važan naučni alat.

Uređaj, poznat kao MiniPAT, koristi se za praćenje velikih morskih životinja, a njegova izloženost moru učinila ga je teško prepoznatljivim. Upravo zato šetnja jednog Hrvata po obalama Dugog otoka na Jadranskom moru, vratila je italijanskim naučnicima uređaj koji je spao sa modrulja na koga je tokom procesa ispitivanja bio prikačen.

Šta je MiniPAT?

MiniPAT, ili pop-up archival transmitting tag, je sofisticirani uređaj koji prikuplja podatke o kretanju i ponašanju velikih morskih životinja. Ovaj uređaj beleži GPS trag, dubinu, temperaturu i brzinu kretanja, a komunikaciju sa bazom vrši samo kada je životinja na površini ili kada se uređaj odvoji i ispliva. Uređaj se povezuje sa telom životinje pomoću korodirajuće iglice koja omogućava određivanje vremenskog trajanja praćenja.

Reakcija italijanskih istraživača

Nakon što je pronašao MiniPAT među kamenjem i algama, otkrivač je primetio natpise na uređaju i kontaktirao nekoliko italijanskih instituta za biologiju mora. Naučnik iz Barija, koji je postavio ovaj uređaj na morskog psa modrulja, bio je oduševljen kada je saznao da je uređaj pronađen i vraćen. On je istakao da je povratak uređaja od ključne važnosti, jer će omogućiti prikupljanje svih korisnih podataka koje uređaj sakuplja tokom svog rada. Satelitskom vezom se šalju samo osnovni podaci, dok se kompletni podaci mogu dobiti samo kada se uređaj vrati“, rekao je naučnik. On je organizovao kurirsku službu za povrat MiniPAT-a, čime je osigurao da postupak ne iziskuje dodatne troškove za nalaznika.

Važnost vraćanja naučnih instrumenata

Mladić koji je uređaj pronašao, zadovoljno je vratio uređaj, znajući koliko je on bitan za naučni svet, budući da doprinosi boljem razumevanju morskog života i njegovom očuvanju. Istraživači se suočavaju sa gubicima instrumenata, ali svaki vraćen uređaj je značajan doprinos.

Bonus video:

00:55

Udala se pevačica za Italijana

(Espreso/Blic/Morski.hr/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.