Da li i vi spavate ispod pokrivača čak i kada je vruće? Naučnici su dali bizarno objašnjenje zašto je to tako
Da li ste znali za ovo?, Foto: Profimedia

šok

Da li i vi spavate ispod pokrivača čak i kada je vruće? Naučnici su dali bizarno objašnjenje zašto je to tako

Čak i ako se znojite tokom vrućina velika je verovatnoća da ćete se ipak pokriti pre nego što utonete u san. Srećom, nauka može objasniti zašto je to tako

Objavljeno:

Svako od nas ima omiljeni položaj za spavanje, bilo da se radi o fetalnom položaju ili spavanja na stomaku ali i preferenciju za perjane ili penaste jastuke, mekane ili tvrde dušeke, pamučnu ili svilenu posteljinu.

Ali postoji jedna navika u spavanju koju skoro svi imamo, a to je tendencija da spavamo ispod pokrivača, piše Healthy.

Iako je posteljina nekada bila luksuz rezervisan za moćne i privilegovane, poput kraljeva i bogatih trgovaca, danas je spavanje ispod pokrivača prilično univerzalno. I čak i ako se znojite velika je verovatnoća da ćete se ipak pokriti, bar preko stomaka. Zašto to radimo?

Kao i uvek, nauka nudi odgovore na ovo prilično neobičnija pitanja.

Kao i uvek, nauka nudi odgovore na ovo prilično neobičnija pitanja
Kao i uvek, nauka nudi odgovore na ovo prilično neobičnija pitanjafoto: Profimedia

Telesna temperatura opada pre nego što zaspite i tokom spavanja, tako da vam pokrivač treba iz jednostavnog, praktičnog razloga – da vam ne bude hladno.

Ovo „noćno hlađenje“ čini više od osećaja da vam bude udobno dok spavate, zapravo je ključni deo regulacije cirkadijalnog ritma koji određuje kada je vaše telo spremno za spavanje i kada je spremno da se probudi.

Ovaj proces počinje oko sat vremena pre nego što legnete u krevet i nastavlja da opada dok spavate, na kraju dosegnuvši jedan ili dva stepena ispod vaše prosečne telesne temperature.

Ali kada uđete u fazu brzog pokreta očiju (REM) vašeg spavanja, telo gubi sposobnost da reguliše svoju temperaturu. Vaš pokrivač je tu da vas drži toplim, čak i tokom letnjih noći.

Postoji i bihevioralni element u spavanju sa pokrivačem. Istina je da smo od rođenja uslovljeni da koristimo pokrivače.

„Pokrivač stvara ‘mikroklimu’ oko kože koja je obično toplija od okoline“, kaže Majkl Grandner, doktor nauka i direktor Programa za istraživanje spavanja i zdravlja na Univerzitetu u Tusonu u Arizoni.

On smatra da pokrivač zadržava toplotu koja „beži“ iz tela noću, držeći telo toplim.

„Budući da većina ljudi spava s pokrivačem, fizički osećaj pokrivača samog po sebi se povezuje sa snom. To znači da samo biti ispod pokrivača može uzrokovati da mozak i telo budu spremni za san. Može zapravo izazvati reakciju spavanja“, dodaje on.

Istraživanja ukazuju na to da teži pokrivači mogu biti posebno korisni za osobe sa nesanicom i anksioznošću.

Istraživanja ukazuju na to da teži pokrivači mogu biti posebno korisni za osobe sa nesanicom i anksioznošću
Istraživanja ukazuju na to da teži pokrivači mogu biti posebno korisni za osobe sa nesanicom i anksioznošćufoto: Profimedia

Studija o inače zdravim ljudima koji su patili od hronične nesanice, objavljena 2015. godine u „Journal of Sleep Medicine & Disorders“, pokazala je da su oni koji su spavali ispod težih pokrivača izjavljivali da su imali mirniji san.

Takođe, pregled istraživanja objavljen u 2020. godini u „American Journal of Occupational Therapy“ ukazuje na to da osobe sa anksioznošću takođe mogu imati koristi od spavanja sa težim pokrivačem.

Zašto je spavanje pored uključenog ventilatora loša ideja?

Zašto? Pokrivač ih je činilo da se osećaju ne samo sigurnije i zaštićenije, već i udobnije.

„Savršen pokrivač je onaj koji je dovoljno topao da vam stvori osećaj udobnosti, ali dovoljno prozračan da ne akumulira vlagu i znoj“, kaže Grandner i dodaje da bi trebalo da bude dovoljno mek da vam ne smeta, ali i da ima dovoljnu težinu da ga osetite.

Ako odlučite da isprobate teže pokrivače, imajte na umu: stvarna težina pokrivača je važna. Ne bi trebalo da bude previše lagan ili pretežak, napominju istraživači, težina mora biti ravnomerno raspoređena kroz tkaninu, prenosi Danas.rs.

Bilo da je u pitanju teži ili lakši, dodaje Grandner, „mek i udoban pokrivač jednostavno deluje opuštajuće i pomaže ljudima da lakše zaspe“.

To je dovoljno razloga da se večeras umotate.

Bonus video:

21:17

POPODNEVNI DNEVNIK 23.08.2024

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.