Milan je posle punih 11 godina rešio da se vrati iz Nemačke: Mnogi sada beže iz obećane zemlje, razlog nije mali
Nemačka, Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

loš trend

Milan je posle punih 11 godina rešio da se vrati iz Nemačke: Mnogi sada beže iz obećane zemlje, razlog nije mali

Prvi put od ulaska Hrvatske u EU, više hrvatskih državljana iselilo iz Nemačke nego što se doselilo.

Objavljeno:

Veliki broj Hrvata se tokom protekle godine vratio iz Nemačke u domovinu, a jedan od tih primera je i Milan koji je punih 11 godina proveo na radu u inostranstvu, a onda doneo odluku da se vrati kući.

"Definitivno je konačno, nedostaje mi Hrvatska, Imotski, Zagreb... Želim sada da budem tu. Nije se toliko Hrvatska popravila koliko je Nemačka u kolapsu, plate su porasle za 10 do 15 posto, a sve je abnormalno poskupelo", kaže Milan Katanušić za RTL.

Milan navodi da ima dosta Hrvata u Nemačkoj, ali mnogi ne mogu da žive tamo od nemačke penzije.

"Ovde im je malo lakše", kaže Katanušić.

Penzija, Starac, Star čovek, Stari ljudi
foto: Profimedia

Među Hrvatima u Nemačkoj je i Marija iz Zagreba koja u Minhenu živi već 10 godina, a planira tamo i da ostane. Marija je pored svog posla razvila sa koleginicama mobilnu aplikaciju sa savetima za one koji dolaze.

"Završila sam fakultet u Nemačkoj, osnovala porodicu, pokrenula dva posla. Da me je neko pre 10 godina pitao gde ću biti ne bih mogla da kažem sa sigurnošću da je to Nemačka", kaže Marija Šimić.

Hrvatski RTL navodi da se prošle godine, prvi put od ulaska Hrvatske u EU, više hrvatskih državljana iselilo iz Nemačke nego što se doselilo. Tako su se prošle godine u Nemačku doselila 20.604 hrvatska državljana što je najmanji broj od 2013. godine kad je Hrvatska primljena u EU. Prošle godine se iz Nemačke iselio 24.241 hrvatski državljanin. Ukupno je krajem 2023. u Nemačkoj živelo 434.035 hrvatskih državljana.

Isti trend se primećuje i kod ostalih novijih članica EU poput Rumunije i Bugarske kod kojih je broj migranata u Nemačku poslednjih pet godina u stalnom padu. Istovremeno je u laganom porastu broj useljenika sa Kosova i iz Severne Makedonije.

Nemačka
foto: EPA / FILIP SINGER

Značajan porast se beleži kod useljenika iz Sirije, Avganistana i Turske pri čemu se ne radi o radnoj migraciji, poput žitelja zemalja Zapadnog Balkana, nego o podnosiocima zahteva za azil.

Radnici nemačkog automobilskog giganta BBS, podsetimo, prema navodima lokalnih medija, nisu primili plate od maja, a kompanija se sada nalazi na korak do stečaja.

Bonus video:

05:37

BAJDEN JE STARIJI OD NATO, MOŽDA JE VREME DA NEKO MLAĐI PREUZME! Intervju sa Nikolom Lunićem povodom samita NATO-a u Vašingtonu

(Espreso / Mondo / J.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.