HRVATSKU BI MOGAO DA POGODI "JUNSKI MONSUN": Upozorava se na fenomen koji čeka komšije, evo šta to tačno znači
Pljusak, Foto: Beta

IMA VELIKI UTICAJ NA KLIMU

HRVATSKU BI MOGAO DA POGODI "JUNSKI MONSUN": Upozorava se na fenomen koji čeka komšije, evo šta to tačno znači

Stabilizacije vremena trenutno nema na vidiku u Hrvatskoj

Objavljeno:

"Jeste li čuli za pojam "junski monsun"? Ako niste, uskoro biste mogli. Kome trebaju poplave na početku leta?", pišu na Istrametu, i upozoravaju na meteorološki fenomen koji čeka Hrvatsku, prenosi 24sata.

Šta je "junski monsun"?

U pitanju je meteorološki fenomen s izraženim padavinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacije vremena trenutno nema na vidiku.

Inače, monsun ima vrlo veliki uticaj na klimu u područjima koja zahvata, pa se klima na tim područjima naziva monsunska klima.

To je posledica vrlo velike vlage koju sa sobom donose monsunski vetrovi. Područja imaju vrlo vlažna leta s puno monsunskih kiša.

"Do četvrtka u unutrašnjosti će biti promenljivo, mestimično uz kišu, posebno u četvrtak kada se očekuju pljuskovi. U sredu će na istoku biti više sunčanih razdoblja i uglavnom suvo. Vetar će većinom biti slab, a temperature će ostati slične. Na Jadranu će biti promenljivo i nestabilno, često uz pljuskove s grmljavinom, posebno u četvrtak. U sredu će na severnom delu biti uglavnom suvo i delimično sunčano. Vetar će biti slab do umeren jugozapadni i severozapadni, a u četvrtak će duvati jugo, koji će prema kraju dana jačati", prognozirao je Dragoslav Dragojlović za HRT.

Bonus video:

01:44

DETALJNA PROGNOZA NEDELJKA TODOROVIĆA ZA KURIR: Do petka pljuskovi, potom skok temperature pa opet kiša! U JUNU OČEKUJTE NEPOGODE?

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.