Naređena hitna evakuacija iz područja pogođenih razornim poplavama u Bosni i Hercegovini! U pitanju su sati
Poplavljena džamija u Jablanici, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

HITNO!

Naređena hitna evakuacija iz područja pogođenih razornim poplavama u Bosni i Hercegovini! U pitanju su sati

U noći sa četvrtka na petak katastrofalne poplave i klizišta zahvatile su područja Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i drugih gradova, u kojima je stradalo 19 osoba na području HNK i tri osobe na području opštine Fojnica

Objavljeno: 22:02h

Federalni štab civilne zaštite doneo je na današnjoj 3. vanrednoj sjednici naredbu o obaveznoj evakuaciji stanovništva sa ugroženih područja opštine Jablanica i Grada Konjica, koja su nedavno zahvaćena poplavama.

Aldin Brašnjić, direktor FUCZ-a, potvrdio je za Anadolu Agenci da je Federalni štab civilne zaštite na vanrednoj sednici izdao naredbu o obaveznoj evakuaciji stanovništva.

"Evakuacija je već u toku, ekipe na terenu evakuišu zajedno sa opštinskim i kantonalnim službama, kao i spasilačkim službama iz Hrvatske i Srbije, sve na terenu i evakuaciju", rekao je Brašnjić.

On je istakao da će uspeti da evakuiše stanovništvo pre novih padavina koje su najavljene za večeras oko 23 sata.

"Sigurno će do tada uspeti da evakuišu stanovništvo, jer ne verujemo da ima toliko stanovnika za evakuaciju. Reč je o stanovništvu koje je u najvećoj opasnosti", rekao je Brašnjić.

On je dodao da nisu mogli da prime sve ljude u hotele u Jablanici, pa su u privatnim smeštajima kod rođaka i prijatelja.

U naredbi FUCZ-a se navodi da se „Kantonalni štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općinski štab Civilne zaštite Jablanica i Gradski štab Civilne zaštite Konjic nalažu da izvrše evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva sa ugroženih područja g. Opština Jablanica i Grad Konjic“.

Pomenutom štabu nalaže se i privremeni smeštaj za evakuisane stanovnike.

Naređuje se Crvenom krstu/križu Federacije BiH da za evakuisane stanovnike obezbijedi vodu, hranu, lijekove i higijenske potrepštine. Za provođenje su odgovorni komandanti iz tačke 1. i sekretar Crvenog križa iz tačke 3. ove Naredbe. ovu naredbu komandantima iz tačke 1. i sekretaru Crvenog krsta iz tačke 3. ove naredbe da podnesu izveštaj Saveznom štabu civilne zaštite u roku od 3 dana od dana stupanja na snagu ove naredbe“, navodi se u naredbi.

1 / 14 Foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC

U noći sa četvrtka na petak katastrofalne poplave i klizišta zahvatile su područja Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i drugih gradova, u kojima je stradalo 19 osoba na području HNK i tri osobe na području opštine Fojnica.

Bonus video:

00:37

Poplave u BiH

(Espreso/ Kurir/ atvbl/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.