Konačno - ovo se čekalo nakon dopinga Sinera!
Janik Siner i Novak Đoković, Foto: Paul Crock / AFP / Profimedia

teniska javnost na nogama

Konačno - ovo se čekalo nakon dopinga Sinera!

Stiglo oglašavanje

Objavljeno: 19:56h

Tenisku javnost šokirala je vest o Janik Sineru koji je u dva navrata u martu 2024. godine pao na doping testu na nedozvoljenu supstancu - ''klastebol'' (neka vrsta steroida).

Svetska antidoping agencija je nakon jednog nalaza pozitivnog (10. marta), potom i drugog b uzorka (osam dana kasnije), koji je takođe aludirao na doping, donela odluku da Janik bude privremeno suspendovan.

Janik Siner
Janik Siner foto: Ian Johnson/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Međutim, odmah su reagovali italijanski lekari, koji su nakon analiza orađenih sa Sinerom stali na stranu svog zemljaka, smatrajući da je prvi reket sveta nevin, čime su uticali na odluku da se obe naložene suspenzije ukinu istog dana, kada su i predočene….

Svetska antidoping agencija je nakon saznanja da je Siner dopingovan Italijanu oduzela 400 bodova sa Indijan Velsa (tokom kog je Italijan bio pozitivan na ''klastebol''), gde se domogao polufinala, kao i 300.000 evra, koliko je iznosio nagradni fond za tu fazu takmičenja, ali, to, je, realno, gledano, minimalna sankcija...

Prvi teniser sveta je morao da bude udaljen sa teniskih takmičenja sve dok se ne donese presuda posle detaljnih analiza gde bi se videlo da li je u ovoj seriji ''doping i Janik Siner'' Italijan nevin ili ne...

Ova odluka definitivno nije fer prema ostalim teniserima i generalno sportistima koji su imali slične situacije sa dopingom poput Sinera, a jedan takav slučaj je imala i nekada prva teniserka sveta - Simona Halep.

Simona Halep
Simona Halep foto: EPA/Neil Hall

Rumunska teniserka je dugo odsustvovala zbog suspenzije usled navodnog dopinga, nakon čega je ona dobila dozvolu da se vrati na teren.

Samo njen od malih milion slučajeva je dovoljan koji se kosi sa onim da ''svi sportisti imaju ista prva'', - ne, očigledno da nemaju, jer, da, imaju, Siner bi sada gledao tenis samo preko TV ekrana, a ne uveliko učestvovao na US openu i turnirima koji slede...

Janik Siner
Janik Sinerfoto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Svesna da ova odluka nije fer od Svetske antidoping agencija, Simona Halep je konačno progovorila o novonastalom slučaju sa Sinerom i dopignom, gde je poptuno očekivano pokazala veliko nezadovoljstvo konačnom odlukom da Italijan ne bude adekvatno sankcionisan.

- Sinerov slučaj tretiran je potpuno drugačije nego moj. Mnogo sam propatila i dugo čekala, što uopšte nije pošteno - istakla je Halep, koja se od US Opena 2022. odigrala samo dva meča.

Ona je naglasila da se svim igračima mora suditi isto, bez obzira da li su prvoplasirani na svetu ili 200.

Bonus video:

00:20

Melburn, Australijan open, navijači, tenis

Espreso / Iva Krga


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.